Cazin: Vodostaj Mutnice u porastu, evidentirane i dvije saobraćajne nesreće

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 9 stepeni Celzijusa.

Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 152,00 cm (mjerenje 29.05. u 18:00 sati). Vodostaj Mutnice je još u porastu, i to posebno u donjem dijelu sliva. Došlo je do izlijevanja rijeka Korane i Mutnice iz korita. Do izlijevanja Korane, izazvanog novim kišnim padavinama, došlo je u Ćehićima, Tržačkim Raštelima te prema Tršcu.

Policijska stanica Cazin imala je dvije intervencije, i to kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Na R403b, naselje Rujnica, 1 m/v sletilo je s kolovoza, pri čemu je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede. Druga nesreća dogodila se na M42, naselje Puškari, u kojoj su učestvovala 3 m/v, na kojima je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Vatrogasna jedinica Cazin imala je mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 58 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

Vodosnabdjevanje je redovno, bez prekida, a što se tiče elektrosnabdjevanja, sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, zbog kiše kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz, kao i na udarne rupe, koje ispunjene vodom prikrivaju pravo stanje na putevima. Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Radovi na izgradnji javne rasvjete izvode se na magistralnom putu M-17 u Mostaru (od sjevernog ulaska u grad do skretanja za Forticu). Na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

U toku su radovi na sanaciji tunela Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila) i Ormanica (M-1.8 Srebrenik-Orašje), zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Ključu i Jajcu.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Izvor: