Cazinjani obnovili spomenik pravoslavnim žrtvama iz doba NDH

U cazinskom mjestu Selište svečano je otvoren obnovljeni spomenik žrtvama fašističkih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata, odnosno u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Obnovu spomenika, sagrađenog osamdesetih godina prošlog stoljeća, iniciralo je Udruženje "Ja, Josip Broz Tito" i antifašisti grada Cazina, uz podršku nekoliko donatora.

Na prostoru grada Cazina u vrijeme Jugoslavije podignuto je nekoliko spomenika žrtvama ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata. Mnogi od njih vremenom su stradali ili su oštećeni u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Jedan od njih podignut je osamdesetih godina prošlog stoljeća u naselju Selište u mjesnoj zajednici Ćoralići, a ovih dana njegovu obnovu iniciralo je Udruženje "Ja, Josip Broz Tito".

"Mi smo ovdje došli prije mjesec dana na poziv mještanina Juse Hadžića koji nam je rekao da tu postoji spomenik. Zatekli smo devastirani spomenik te smo ga sa prijateljima i drugovima odlučili obnoviti. Posljednji mjesec pristupili smo njegovom renoviranju i uređivanju, a danas smo došli da svečano otkrijemo spomenik žrtvama fašističkih terora. Ovdje je pobijeno 56 žrtava, većinom žena i djece, od strane ustaša", rekao je Sead Kličić, predsjednik Udruženja "Ja, Josip Broz Tito" Cazin.

Cazin


Prema njegovim riječima, žrtve su pobijene krajem jula 1941. godine, a radilo se o većinom o lokalnom pravoslavnom stanovništvu.

"Neke žene su čak, po nagovoru muškaraca, prešle i na islam i mijenjale imena kako ih ustaše ne bi ubile, te su im davane dimije i marame da obuku. Na taj način su se neki i spasili na ovom području. Drugi nisu, pa su ih ustaše pobile na licu mjesta, dok su druge odveli na Garavice kod Bihaća i tamo ih ubijali", kazao je Kličić.

Otvorenju spomenika prisustvovala su brojna antifašistička udruženja iz skoro svih dijelova bivše Jugoslavije, odnosno Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Cazin

"Mi podržavamo sve aktivnosti naroda u BiH i naroda Jugoslavije. Došli smo ovdje u ime SUBNOR-a Slovenije i podržavamo čin obnove spomenika. Ovo je značajno jer su ljudi jedne vjeroispovijesti ubijali ljude druge vjeroispovijesti, dok je treća vjeroispovijest podigla spomenik žrtvama. To je stvarno velika stvar", istakao je Franko Pleško, iz SUBNOR-a Slovenije. 

Iz Udruženja "Ja, Josip Broz Tito" iz Cazina pozvali su sve narode iz bivše Jugoslavije da slijede njihov primjer i obnove spomenike žrtvama fašizma iz proteklog stoljeća. U Cazinu su nedavno obnovljena dva takva spomenika u mjestima Mihaljevac i Stijena, a planirana je i obnova spomenika u naselju Mutnik.