Cazinjani su uvijek za krajišku kraljicu sofre: Maslenica, masnica ili masanca

...

Ako ste iz Krajine, znate za masnicu, odnosno masancu, tj. maslenicu.  Ona je prava kraljica krajiške sofre bez koje nije moguće nijedno porodično okupljanje ili sohbet, a tradicionalno jelo neki nazivaju i “praznom pitom”, budući da se u njoj najčešće ne nalaze nikakvi dodaci, osim tijesta. Njen najispravniji naziv jeste maslenica, ali se kod nas isključivo zove ili masnica ili masanca. Krajiški dijalekt ponekad podrazumijeva prave jezičke vratolomije, ali i jezikoslovci su nam potvrdili, ispravan je svaki od izraza koji se koriste za naziv ovog jela.

Ako nekim čudom još niste probali, a put Vas nanese u Cazin, ovo je jelo kojim ćemo Vas, kao pravi domaćini, ponuditi. Uz svježi, domaći sir, naravno. Priprema se na različite načine, a svaka domaćica ima svoj recept. Jedna od učesnica poznatog “Cazinskog sajma” prije nekoliko godina je za medije otkrila svoj. Sastojci koje koristi su pšenično brašno, voda, so, ulje i domaća pavlaka.

Pšenično brašno samelje se na mlin, nakon čega se prosije i zakuha u toploj vodi. Dobijeno tijesto se ostavlja otprilike pola sata da “otpusti”. Nakon toga, jufka se “namladi”, ostavlja se da miruje kraći period te se nakon toga jufka razvija i premazuje mješavinom ulja, domaće pavlake i izmećaja. Opet se ostavlja “da otpusti” te se nakon toga jufka razvlači. Potom se slaže jedna, pa druga jufka u tepsiju.

Detalj koji njenu maslenicu razdvaja od drugih jeste da nakon što maslenicu stavi da se peče, pusti se da se malo zagrije i nakon toga izvadi se iz rerne i “nagnječi” rukama u tepsiji te ponovo vrati u rernu. Maslenica se peče dok se ne dobije lijepa rumena boja.

Gotova maslenica se reže po želji, a mnogi će reći da je najbolja kada se “rasipa”, kad je ujednačenog okusa i jednako paše sama ili uz sve uobičajene dodatke.

A kako ju vi pravite? Šaljite nam recepte, svoje fotografije ili još bolje, pošaljite komad na degustaciju. 

FOTO:Elma Ponjević