Cazinjani žele preimenovati OŠ "Cazin I" u OŠ "Nurija Pozderac"

r

Grupa građana Cazina uputila je inicijativu prema kojoj traže preimenovanje OŠ “Cazin I” u OŠ “Nurija Pozderac”.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Shodno odredbama Člana 93., a u vezi sa Članom 106. Poslovnika Skupštine USK-a, predlažemo:

INICIJATIVU za izmjenu naziva JU O.Š. “Cazin I”u JU O.Š. “Nurija Pozderac”

Pravni osnov za podnošenje ove Inicijative je sadržan u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službeni glasnik USK”;, broj: 19/23), Zakona o ustanovama (Službeni list R BIH “8221;” broj: 9/92 i 13/94) i Pravilnika o kriterijima o školskim nazivima i simbolima i organizaciji školskih manifestacija (Službeni glasnik USK “8221;” broj: 7/05).

Obrazloženje:

Na osnovu molbe određenog broja gradana sa područja Grada Cazina kao Klub u Skupštini u USK, a shodno Poslovniku Skupštine USK upućujemo Inicijativu u daljnju proceduru. Naime, rješenjem Savjeta za prosvjetu NO Cazin, od 1960. godine škola je dobila naziv po imenu borca i revolucionara iz Drugog svjetskog rata sa područja općine Cazin O.Š. “Nurija Pozderac”. Kasnije Odlukom Ratnog predsjedništva općine Cazin naziv škole e preimenovan u O.Š. “Cazin”.

Kroz istoriju dio Bosne i Hercegovine danas područje USK bio je poznat po uglednim i istaknutin. familijama i pojedincima u vojnom, ekonomskom, kulturnom, vjerskom i političkom djelovanju, koji su u svoje vrijeme imali značajnu, a često i odlučujuću ulogu za život i prosperitet ovog kraja. Jedna od najistaknutijih ličnosti u političkom životu ovog kraja i Bosne i Hercegovine jeste Nurija Pozderac.

Nurija Pozderac umro je 12. juna 1943. godine i bio je prvi Bošnjak koji je aktivno i direktno učestvovao na nekom zvaničnom političkom skupu, kao što je Prvo zasjedanje AVNOJ-a 26. i 27. novembra u Bihaću, na kojem se po prvi put, uz aktivno učešće jeanog istaknutog Bošnjaka raspravljalo i o Bošnjacima kao posebnoj naciji i o ponovnom utemeljenju i obnavljanju države Bosne i Hercegovine. Poštujući svoju prošlost, kao i istaknute ličnosti možemo očekivati da će se u budućnosti poštovati naša sadašnjost.

 

Foto : DI