Cazinjanin na vrhu Alpi

Amir vilic

Na našu adresu stigla je interesantna priča našeg Cazinjana o osvajanju velikih vrhova, jedan od njih je i najviši vrh na Alpama.

Vrhove koji su također sa velikom nadmorskom visinom su: Speer, Pilatus Kulm, Grosse Mythen, Riggi, Matstock itd.

Naš je vjerni čitalac Amir Vilić koji je iz MZ Mutnik izrazio je želju da se njegova priča nađe na našoj stranici. Pročitajte u nastavku njegovo putovanje i put prema osvajanju vrha Alpi.

 

“Ja se zovem Amir Vilic, a inače sam i MZ Mutnik. Planinarenjem se bavim već 3 godine aktivno ovisno o vremenu. Dakle etapa je počela u Švicarskim Alpama u kantonu Graubunden. Mjesto se zove Vals. Krenuli smo od Vals-a prema mjestu Zevreila do velike vještačke brane . 

Uspon je išao dalje do jezera koje se nalazi na 2409m, a zove se Guraletschsee. Dalje smo nastavili do prevoja Fanellgrâtlii koje se nalazi na nadmorskoj visini od 2712 m. Tu smo napravili pauzu od 20 min. Nešto smo pojeli i popili te krenuli dalje na sami vrh prema Fanellhorn koje se nalazi na 3123 m iznad mora. 

Predzadnja etapa je Apin amatersko penjanje  dok je zadnja etapa samo Alpin penjanje sa iskustvom i dobrom kondicijom, naravno uz dobru opremu. Pošto je zrak rijedak i bilo je dosta hladno sa jos sniježnim pokrivačem morali smo da pravimo kratke pauze da uzmemo daha i provjerimo puls. Staza je bila jako zahtjevna ali samo osvajanje vrha je nesto čarobno i sve muke nestanu.”