Cazinjanka Lejla Hairlahović radi velike stvari za bh. rukomet

Lejla Hairlahović obnaša funkciju generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nešto više od četiri mjeseca i za to vrijeme je uradila više nego pojedinci za nekoliko godina.

Bez ikakve finansijske naknade, volonterski, bez podrške, uz osporavanja i omalovažavanja velikog dijela BH rukometne javnosti, ova bivša rukometašica, profesorica engleskog jezika i budući doktor nauka iz oblasti etnologije i kulturne antropologije, radi nevjerovatne stvari za rukometni sport u Bosni i Hercegovini.

Kako bismo više saznali o četverogodišnjem angažmanu Cazinjanke u Rukometnom savezu BiH, porazgovarali smo sa Lejlom te dobili nevjerovatne podatke koji obećavaju da se rukomet u BiH ipak može podići iz ponora.

Cazin.NET: Lejla, krajem prošle godine imenovana si za generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH. S obzirom da svi znamo u kakvoj se situaciji nalazi Savez, od kud hrabrost i želja da prihvatiš takvu funkciju?

Lejla Hairlahović: Za rukomet sam vezana prije svega jer sam se dugo godina bavila tim sportom, i to veoma uspješno, a nakon toga sam bila dio projekta Rukometne akademije „Dundo Bears“. Kroz taj rad i stalne kontakte sa rukometnim radnicima u BiH i inozemstvu isticali smo probleme sa kojima se susrećemo. Najveći problemi su bili odnos Saveza prema rukometu i neorganiziranost istog. Kada se Savez napokon registrirao u skladu sa važećim zakonima, smatrala sam da je vrijeme da se uključim u rad Saveza. Problemi su ogromni, a najveći su oni organizacijske i financijske prirode, te izgubljeno povjerenje. Nadam se da sistemskim radom možemo dosta toga postići, ali trebamo biti svjesni da nećemo moći ništa uraditi preko noći.

Cazin.NET: Šta se po tvom mišljenju može učiniti za rukometni sport u BiH da se stanje normalizuje, šta konkretno ti smatraš da možeš popraviti, kakvi su ti bili planovi kada si prihvatila ovu funkciju?

Lejla Hairlahović: Ima prostora za napredak, a prvo treba početi razgovarati i otvoriti Savez za sve one koji su prema rukometu u BiH dobronamjerni. Za sada smo u financijskoj blokadi zbog neriješene porezne registracije, ali se nadam da ćemo kroz dva mjeseca i to završiti. Svako treba da radi svoj posao za koji ima mandat i da se međusobno uvažavamo. Potreban je viši stepen povjerenja jer Savez se nalazi u veoma teškoj situaciji.

Cazin.NET: Prošlo je više od 4 mjeseca kako si na ovoj funkciji, da li ima pomaka?

Lejla Hairlahović: Ja pomake vidim, a nadam se i da su vidljivi rukometnim radnicima i ljubiteljima rukometa uopće. Prije svega, dobili smo domaćinstvo za 2018 IHF/EHF Women's Trophy koji će se krajem maja održati u Tuzli. Osim BiH, učestvovat će još 7 reprezentacija našeg ranga. Ono što smatram najvećim pomakom je ipak to što je Evropska rukometna federacija prihvatila našu aplikaciju za pristupanje RINCK Konvenciji. To je Konvencija za međusobno priznavanje standarda i certifikata u oblasti edukacije trenera. Zaista sam sretna zbog toga jer mi smo jedni od rijetkih koji je nismo potpisali kroz 18 godina. Bit će to novi početak u oblasti struke u BiH, ali i nova dimenzija rukometa u BiH, uopće. Žao mi je što muške omladinske selekcije nisu prijavljene na takmičenja, ali to je bilo prije moga dolaska u Savez. To moramo ispraviti. Uvijek naglašavam odličnu suradnju sa savezima u regiji, te posebnu podršku EHF. Postoji još mnogo aktivnosti na kojima radimo i nadam se da će se rezultati već ubrzo vidjeti.

Cazin.NET: Ženska reprezentacija je potpuno zapostavljena, kakvi su tu planovi?

Lejla Hairlahović: Turnir u Tuzli je bio okidač da krenemo organizirano u priču sa ženskom reprezentacijom. Krećemo od nule i želimo sistem. Komisija za stručna pitanja je izradila kriterije za izbor selektora i konkurs je raspisan. U18 reprezentacija je već imala pripreme u Grudama i stručni tim na čelu sa izbornicom Kornelijom Rajković - Leko, uz superviziju koordinatorice za ženske selekcije, Zlatom Zubac, ima plan za dalje. Savez treba omogućiti uvjete za realizaciju tog plana. Posebnu zahvalnost za sprovođenje aktivnosti oko ženske reprezentacije dugujemo Rukometnom savezu u Tuzlanskom kantonu, te HŽRK „Grude“. Treba naglasiti da je naša ženska reprezentacija U18 prijavljena na Evropsko prvenstvo koje će se odigrati 2019. Godine što znači da se aktivnosti nastavljaju punom parom i nakon Tuzle. Mlađe selekcije će se, također, okupljati.