Cazin.NET na licu mjesta: Kolone počele pristizati u Potočare (FOTO)

Home

Cazin.NET na licu mjesta: Kolone počele pristizati u Potočare (FOTO)


U Memorijalnom centru Potočari danas će se obiježiti 22. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice, koji se dogodio u julu 1995. godine. 

Brojni gosti i visoke zvanice zajedno sa porodicama klanjat će kolektivnu dženazu za 71 identificiranu žrtvu genocida

potočari

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine.

potočari

Portal Cazin.NET je na licu mjesta i kolone su već počele pristizati u Memorijalni centar Potočari.

potočari

Među 25 do 30 hiljada ljudi, koliko se danas očekuje u Srebrenici, su i 30 cazinskih biciklista i isto toliko planinara, ali i veliki broj onih koji su sinoć otputovali  iz Cazina u Srebrenicu kako bi 11. jula odali počast žrtvama. 

potočari

Početak komemoracije je planiran za 11.30 sati intoniranjem himne BiH i obraćanjem zvanica. Nakon toga, uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida. Predviđeno je čitanje odlomka iz romana „Derviš i smrt“ te izvođenje Inferna. Vjerski dio programa počet će učenjem Kur'ana, potom će biti klanjati podne-namaz, ikindija-namaz, te dženaza-namaz, koje će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Uslijedit će iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima 71 žrtve od Musalle do mezarja, čitanje imena žrtava genocida, te njihov ukop i učenje na kaburu, čime će biti završen vjerski dio programa.

potočari

(M. Selimović/Cazin.NET)

Topic
Objavio: Tue, 11/07/2017 - 07:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top