Cazin.net saznaje: Usvojene mjere podrške - 2.5 miliona KM za djelatnosti kojima je zabranjen rad

break
Danas je održan sastanak grupe za privredu USK, a na osnovu odluke Vlade USK, koja je usvojila odluku da se 2,5 miliona maraka raspodjeli za april i maj privrednicima iz ugostiteljstva, hotelijerstva, stomatologija, apoteke...

 

Po prijedlogu Radne grupe za spas privrede bice podrzano po  450 KM poticaja za netto minimalni LD za zaposlena lica, kako bi se spriječio daljni broj otkaza, te ostavilo prostora za sredstva koja će dati federalna vlada da se direktno kroz poreske olakšice i subvencije pomognu privrednici realnog sektora.

Očekuje se potvrda Vlade ovom prijedlogu u najkraćem roku.

Ovom odlukom će u ova dva mjeseca biti tretirano oko 3000 radnika kojima je zabranjen rad, usljed poznatih okolnosti i mjera za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa.

Do sada, u aprilu je bez posla ostalo, uglavnom iz trgovine i ugostiteljstva 481 uposlenik, a u najavi je još cca. 530, kako je izjavio direktor Službe za zapošljavanje USK. Prema procjenama analitičara, oko 1.400 radnika bi se moglo naći na birou, a otprilike njih 1.000 će ostvarivati pravo za novčanu naknadu po 370 KM, te uz postojeće nezaposlene, imali bi u aprilu oko 2.200 nezaposlenih sa pravom za novčanu naknadu, što je negdje oko 820.000 KM.

Dosadašnji mjesečni prosjek je bio oko 450.000 KM, tako da su za april zatražena dodatna sredstva od Federalnog zavoda za zapošljavanje, da bi se mogli pokriti ovi očekovani slučajevi.