Cazinska MZ Pećigrad između magle i borbe za bolji život (FOTO)

Maglom obavijen Pećigrad unatoč hladnom vremenu plijeni pažnju svojim prekrasnim krajolikom. Uređene kuće i okućnice, rasvjeta, asfaltirani putevi pokazuju da se u ovom mjestu može kvalitetno živjeti.

Ono što još uvijek predstavlja najveći problem je snabdijevanje električnom energijom koje nije do kraja riješeno. Iako je u nekim zaseocima obnovljena mreža još uvijek se čeka da Elektroprivreda završi svoj posao.

Unatoč skromnim sredstvima, ali i zalaganjem savjeta MZ, veći uspjeh je postignut u obnovi puteva, mještani zajedno uz Grad Cazin daju svoj doprinos u visini 50% potrebnih sredstava. Posebna pažnja ipak usmjerena je na najmlađe koji će uskoro dobiti i svoje mjesto za igru.

A djece je i ovdje, nažalost, sve manje. Pećigrad tako oživi ljeti, ali i posebno tokom tradicionalne Kestenijade koja je, kako organizatori tvrde, nastala iz potrebe da se posljedice ratnog perioda ublaže.

Ipak, i pored toga mještani ne odustaju od stvaranja boljih uvjeta za život u svom mjestu. Uveliko traju radovi na novoj džamiji, a samoinicijativno su i obnovili dotrajali krov policijske stanice. Sve to znači stvaranje boljih uvjeta života u Pećigradu za sve one koji još uvijek ne žele napustiti svoje rodno mjesto.