Brendirani kestenov med Cazinske krajine šampion na 17. međunarodnom ocjenjivanju meda u Sloveniji

U nedjelju, 21. oktobra 2018. godine, u Kulturnom centru Semič u Sloveniji održana je podjela priznanja na 17. Međunarodnom ocjenjivanju meda. Riječ je o jednom od najprestižnijih ocjenjivanja ovakve vrste u regionu.

Na ocjenjivanje je pristiglo 267 uzoraka meda iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske i USA. Iz Bosne i Hercegovine sudjelovalo je 44 pčelara, među kojima su i članovi Udruženja pčelara "Kesten" iz Cazina, koji su osvojili brojna priznanja za kvalitet meda.

Posebno priznanje je to što je brendirani kestenov med Cazinske krajine osvojio šampionsku titulu u svojoj vrsti.

Cazinski pčelari, okupljeni oko Udruženja pčelara „Kesten“, uspjeli su brendirati kestenov med na nacionalnom nivou kao prvi, u to vrijeme, proizvod animalnog porijekla u BiH koji je dobio brend i oznaku zaštićenog geografskog porijekla. Upisom na listu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO sa sjedištem u Ženevi ovaj projekat je više nego uspješno završen.

Prvo međunarodno ocjenjivanje meda, održano početkom mjeseca septembra ove godine u Cazinu, bilo je još jedna prilika za potvrdu kvalitete spomenutog brenda Cazinske krajine. Kestenov med koji se proizvede u Unsko-sanskom kantonu sadrži 95% polenovih zrnaca, što ga čini jedinstvenim, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Europi.