Cazinski poljoprivrednici se uzdaju samo u sebe i u Boga

.

 

Usljed ruske agresije na Ukrajinu, globalna ekonomska situacija drastično se promijenila. Hrane u našoj zemlji za sada ima dovoljno, ali je znatno skuplja. Mnoge zemlje su zabranile izvoz prije svega pšenice, tako da je sasvim izvjesno da može doći do nestašice, ukoliko bi ruska agresija potrajala.

Zasijane površine u BiH, ali i u USK ne ulijevaju pretjerani optimizam. Površine pod strnim žitima u kantonu su manje u odnosu na prošlu godinu za oko 700 hektara. Međutim, očekuju se smanjeni prinosi zbog nedovoljnog tretmana mineralnim đubrivima.

 

Među uspješnijim proizvođačima žitarica u Cazinu je poljoprivrednik Mirzet Suljić koji pod pšenicom ima oko 6 hektara. Žali što površine nisu veće zbog, kako kaže, globalnih poremećaja na tržištu. Mineralno đubrivo nije nabavio. Kako kaže to mu je preskupo te će stoga primijeniti stajsko. Pored Suljića i drugi poljoprivrednici su pred novim ispitima.

Poljoprivrednik Hasan Muhić zasijao je blizu sedam dunuma. Ističe kako iz trenutne situacije mnogi trebaju izvući pouke i okrenuti se vlastitoj proizvodnji. Kako navodi, za sve teškoće koje ih zadese ne treba optuživati samo druge, već bi trebalo gledati šta se može prevenirati, a šta realno učiniti kad se već problem desi. Muhić je, kao iskusan poljoprivrednik, đubrivo nabavio još prošle godine po znatno povoljnijim cijenama, dvostruko nižim nego što su danas.

Inače, mineralnog đubriva u manjim količinama ima na bh. tržištu. Iz Turske se očekuju značajnije isporuke, ali one već kasne, tako da stručnjaci predlažu alternativna rješenja.