Cazinski sajam 2018: Jeste li vješta domaćica koja radi najbolju masnicu?

Masnica ili maslenica bila je sastavni dio krajiške sofre. Stari se još sjećaju kako bi se radovali masnici, a kad bi se uz masnicu još dodala i kokoš, bio bi to “mali Bajram”. Njen ispravan naziv je maslenica jer je maslo, pored dobrog pšeničnog brašna, njen osnovni sastojak.

Međutim, ova kraljica krajiške sofre bez koje se ne može zamisliti bilo kakav domaći sobet, kod nas se ne naziva tako književno već je poznatija kao masnica. U krajiškim jezičkim „vratolomijama“ to često zvuči i kao masa'n'ca. Ali kako nam je potvrdila doc. dr. Šeherzada Džafić, sasvim je ispravno reći masnica jer je to verzija iz standardnog govora, koja je kao takva prepoznatljiva u našem podneblju.

Dakle, ako ste dobra majstorica za masnicu i znate da odlično pravite ovaj mnogima omiljeni domaći specijalitet, „Cazinski sajam 2018“ je dobra prilika da za to dobijete i zvaničnu potvrdu. U okviru ovogodišnjeg programa Sajma, u petak, 21. septembra, održat će se i malo takmičenje za najbolju masnicu.

Titulu najbolje masnice prošle godine odnijela je ona napravljena vještim rukama Halide Saličević iz Stijene. U čije ruke će prva nagrada otići ove godine ostaje da se vidi. Možda baš u tvoje, zato se prijavi!

Sve zainteresirane domaćice jednostavno trebaju u petak u 17 sati donijeti svoju masnicu i predati je organizatorima na štandu kod scene, na Trgu Zlatnih Ljiljana. Njihov specijalitet će dobiti oznaku i biti postavljen pored ostalih prijavljenih, nakon čega će će višečlani žiri obaviti degustaciju i odabir tri najbolje.

Pobjednica, kao ni ostale prijavljene učesnice, neće se vratiti kući s praznim tepsijama već će biti darovane bogatim paketima Klasovih proizvoda, koji je i generalni sponzor takmičenja.

Domaćicama je ostavljeno na njihov izbor kakvu će masnicu napraviti, od kakvog brašna i kolika će biti njena količina. Od propozicija takmičenja je samo da ona mora biti cijela, tj. u tepsiji i da ne smije imati nikakvih dodataka. Žiri će procjenu najbolje masnice uraditi na osnovu njenog osnovnog ukusa i strukture, a zna se da je masnica najbolja kada se „rasipa“, kad je ujednačenog okusa i jednako paše sama ili uz sve uobičajene dodatke.

Nakon proglašenja najbolje majstorice i uručenja nagrada, sa svim takmičarskim masnicama biće počašćeni posjetioci Sajma, a kako će se i na ovogodišnjem Sajmu naći i domaćeg meda, sira, pekmeza, biće to pravi mali festival naše krajiške masnice.

Stoga, ako ste već dobile više komplimenata za vašu domaću masnicu, oklagiju u ruke i spremite se za petak.