CAZIN/VIDEO: Izolatorij u Medresi Džemaluddina-ef. Čaušević za osobe koje ne poštuju mjere samoizolacije

CAZIN
"Mjere kućne izolacije moraju se poštovati" poruka je Kriznog štaba Grada Cazina.

Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite, svi gradovi i općine u F BiH su u obavezi izgraditi izolatorije za osobe koje ne poštuju propisanu mjeru samoizolacije. Takav izolatorij gradi se u Sportskoj dvorani Medrese Džemaluddin-ef. Čaušević, u Cazinu.

Preventivne mjere koje su donesene s ciljem zaštite svih građana, odnosno spriječavanje širenja zaraze virusom COVID-19. S obzirom da ima onih koji krše pomenute mjere izolacije, štab civilne zaštite F BiH je donio Odluku da se poduzmu represivne mjere, i da se za te osobe izgrade izolatoriji. Danas je u skladu s Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite počela izgradnja takvog izolatorija u Cazinu.

Prema podacima Kantonalnog Ministarstva unutarnjih poslova, između 15 i 20 građana na području Unsko-sanskog kantona svakodnevno krši izrečene mjere kućne izolacije. Sva lica koja budu prekršila mjeru samoizolacije bit će smještena u izolatorij. To je poruka svima kojima je izrečena mjera izolacije, da budu ozbiljni, odgovorni i da se pridržavaju rješenja, u protivnom se kršenje mjera neće tolerisati.

Naredna faza ovog izolatorija je da bude karantena, za sve naše državljane koji žive izvan Bosne i Hercegovine. Objekat se sastoji od 97 soba, ako bude potrebno kapacitet će se proširiti.

Više o izolatoriju, trenutnom stanju i narednim koracima pogledajte u sljedećem prilogu: