HEFTIČNJAK: CD Senada Hadžifejzovića: Ko je bio bolji – Sedić ili Ogrešević?

248

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. A tim povodom najpoznatiji TV novinar u državi, Senad Hadžifejzović, boravio je u Krajini. Analizirali smo nastup dva krajiška gradonačelnika. 

Protekle sedmice je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanosti je uglavnom bilo na onim područjima koje je u ratu kontrolisala Armija RBiH i nisu se stvari tu nešto bitno promijenile. Ono što je izazvalo posebnu pažnju javnosti u Krajini, jeste dolazak Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića u Krajinu. Neki ga ne vole, drugi poštuju i cijene, ali se mora priznati da se radi o najpoznatijem i jednom od najuticajnijih novinara u historiji naše televizije. Grad Bihać mu je uručio i ključ grada, proglasivši ga počasnim građaninom, a Hadžifejzović je dva Centralna dnevnika povodom Dana nezavisnosti emitirao iz Bihaća, pa iz Cazina, pokazujući jedan državotvorni nerv i osjećaj prema Unsko-sanskom kantonu koji je nekako udaljen od Sarajeva i centralnih organa vlasti, pa je ovaj TV dnevnik bio pravo mjesto da se i propitaju te stvari...  

 

U razgovoru sa Hadžifejzovićem, bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić je bio odmjeren, sa jasnim porukama, racionalnim objašnjenjima i insistiranju da država mora graditi infrastrukturne projekte u i prema Krajini, da kantonu treba aerodrom, da se mora više podržati nacionalni park Una, da se moraju riješiti problemi sa graničnim prelazima... Njegov nastup nije bio populistički, niti namijenjen nekoj uskoj krajiškoj bazi, nego su njegove poruke trebale više doprijeti do svih ljudi u Bosni i Hercegovini koji vole i razumiju položaj USK-a. Vječno upiranje prstom u druge, a nikada ne preispitati i vlastitu odgovornost, je klasični politički primitivizam kojim smo okruženi, a gradonačelnik Bihaća je bio na razini pozicije koju zastupa i Bišćana koje predstavlja. 

 

Sutra večer, CD se emitirao iz Cazina, Krajina je dakako opet bila glavna tema, a gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, bio je malo agresivniji u razgovoru sa Hadžifejzovićem. Prvo, sebi je pripisao sve moguće uspjehe lokalne zajednice, a nadmeno je govorio da je on odbio i Dodika i Schmidta, da je neka politička veličina koja ne krade, da samo u Cazinu nema korupcije i da su manekeni u Sarajevu itd. To može krajškim ušima zvučati lijepo, možda je i melem na to što se Krajina ignorira, ali Ogrešević je za razliku od Sedića zvučao populistički. Zaboravio je Ogrešević da je u ovim silnim godinama iza njega najčešće bio u koaliciji sa Bakirom Izetbegovićem, da su njegovi zastupnici redovno dizali ruke za budžete u kojima nije bilo cesta i autoputeva za Krajinu, pa njegove riječi pomalo tuknu na licemjerje.

 

Krajini trebaju jaki i ''grlati'' političari, ali ne trebaju nam populisti koji viču samo da bi sebe podigli na nekom političkom pijedestalu, na kojem im realno nije mjesto. CD Senada Hadžifejzovića je još jednom pokazao koliko je Krajina daleko od Sarajeva, ali i koliko Krajišnici ni sami nemaju dovoljno vlastitih političkih snaga da znaju šta su nam prioriteti i kako se za njih izboriti. Ipak, palac gore za nastup gradonačelnika Bihaća Sedića. A da, palac gore i za frizuricu i bradicu gradonačelniku Ogreševiću.