CDT: Do 18 sati glasalo 56,6 posto birača, uočene određene nepravilnosti

č
Na nekim biračkim mjestima zabilježena je i praksa glasnog izgovaranja imena birača, što nije u skladu s pravilima o radu biračkih odbora

Centar za demokratsku tranziciju je saopćio da izborni dan na biračkim mjestima u Crnoj Gori zasad protiče relativno mirno, te da je do 18 sati glasalo 56,6 posto birača.

Ono što su njihovi posmatrači zabilježili su, kako je navedeno, uglavnom su pojedinačne nepravilnosti u sprovođenju procedura.

Poništeni glasački listići

- Najozbiljniji problem je zabilježen na biračkom mjestu u selu Dubrovsko u opštini Šavnik koje je zatvoreno zbog nasilnog incidenta, a CDT-u je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno. Od ozbiljnijih kršenja imali smo jedan slučaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta u Pljevljima i verbalni napad jednog birača na članove biračkog odbora na jednom mjestu u Bijelom Polju - saopćeno je iz CDT-a.

Posmatrači CDT-a su na nekoliko (devet) biračkih mjesta zabilježili pojedinačne slučajeve javnog glasanja ili fotografisanja glasačkih listića. Birački odbori su u većini slučajeva postupili u skladu sa zakonom i poništili ove glasačke listiće.

Posmatrači CDT-a su zabilježili da su članovi biračkog odbora na nekoliko (šest) biračkih mjesta uporno koristili mobilne telefone u prostoriji za glasanje, što nije dozvoljeno.

Glasno izgovaranje imena birača

Na nekim biračkim mjestima zabilježena je i praksa glasnog izgovaranja imena birača, što nije u skladu s pravilima o radu biračkih odbora.

Na manjem broju biračkih mjesta kako su saopćili iz CDT-a zabilježeno je i to da su odobravani zahtjevi za glasanje putem pisma koji nisu bili potpisani od strane birača.

Na oko četiri biračkih mjesta iz uzorka u CDT-u su zabilježili da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nisu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima.

- Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici - saopćeno je.