Čeka se odluka o eventualnom ukidanju PDV-a na hranu: “To građani neće značajnije osjetiti”

.
Od početka godine građani Bosne i Hercegovine suočavaju se sa dosad neviđenimm poskupljenjima kako životnih namirnica, tako i goriva. I ove mjere, kada stupe na snagu, došle su prekasno. A poskupljenima nema kraja

Nakon više od dva mjeseca, kada su izmjene Zakona o PDV-u usvojene u Zastupničkom domu, i državni Dom naroda dao je podršku ovom zakonu kojim bi se ublažile negativne ekonomske posljedice uzrokovane ogromnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Budući da su izmjene Zakona usvojene u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, nove izmjene idu na usaglašavanje.

Hoće li biti ukinuta stopa PDV-a na hranu ili će ostati pet posto, kako je to bilo predviđeno ovim izmjenama Zakona, koji je još prije dva mjeseca usvojen u Zastupničkom domu, o tome će odlučiti Zajednička komisija za usaglašavanje. Inače, nulta stopa PDV-a jedan je od amandmana koji je predložio klub SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Izmjenama je predviđeno da se po višoj stopi od 22 posto oporezuje luksuzna roba, poput alkoholnih pića, odjeće i obuće od krzna, parfemi, luksuzna vozila, piše BHRT.

 

“Smatram, ako bude postojalo volje među šest članova, odnosno tri plus tri člana Zajedničke komisije za usaglašavanje, da će biti jednostavno doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo”, kaže delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović (SNSD).

 

“Oni će razvlačiti taj proces da bi sa tim novcem, u stvari, kupovali glasove. Sad, zavisi ko daje i na koji način taj novac. I da bi sebi obezbijedili novu pobjedu na izborima. Oni, jednostavno, to rade i vrše zloupotrebe te vrste”, smatra delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić.

Da je zakon mogao ranije biti usvojen, mogao je – no sada će zbog komplikovane procedure trebati nekoliko mjeseci da dođe do njegove implementacije. Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ranije je izašla sa stavom da diferencirana stopa PDV-a ne bi proizvela željene učinke, te da je jedinstvena stopa od 17 posto daleko pogodnija za ekonomski razvoj, što je i preporuka međunаrodnih finansijskih institucija.

 

“Zaista smo mišljenja da se socijalna politika ne rješava kroz indirektne poreze već da UIO novac treba prikupiti, a da se onda kroz socijalne transfere, za što su nadležni entiteti u Bosni i Hercegovini, jasno kristališe koje su to ugrožene skupine i da se njima direktno pomogne na način da taj novac završi direktno kod njih”, navodi glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

 

Jasni su i ekonomisti. Država je morala mnogo ranije, efikasnije i pametnije zaustaviti poskupljenja. Čak i u slučaju da se Komisija usaglasi da PDV bude pet posto na osnovne životne namirnice, to građani u ovom trenutku neće značajnije osjetiti, naglašavaju ekonomisti. Dodaju da je bilo i prijedloga da se donirana hrana oslobodi od PDV-a što bi, kako su rekli, u ovom trenutku bilo značajno jer istraživanja pokazuju da godišnje u Bosni i Hercegovini kompanije unište oko 126 miliona maraka hrane.

Država će zarađivati apsolutno isti iznos, otprilike kao što je zarađivala prije nego što je došlo do rasta cijena sa stopom od 17 procenata. Znači, u apsolutnom iznosu će oni isto prikupljati, samo što u ovome slučaju, neće sada ništa ekstra zarađivati”, objašnjava makroekonomista Faruk Hadžić.

 

Od početka godine građani Bosne i Hercegovine suočavaju se sa dosad neviđenimm poskupljenjima kako životnih namirnica, tako i goriva. I ove mjere, kada stupe na snagu, došle su prekasno. A poskupljenima nema kraja.