Ćemalović: Za Vučjak niko ni feninga ne da

Nermina Ćemalović, kaže kako međunarodne organizacije sufinanciraju četiri privremena migrantska centra u USK-u, ali kada je u pitanju Vučjak, tu niko ni feninga ne da.

Govoreći o tome da li je zdravstveni sistem Unsko-sanskog kantona ojačao u posljednje dvije godine kako bi se mogao nositi sa migrantskom krizom u Kantonu, ministrica zdravstva USK-a, dr. Nermina Ćemalović, kaže kako međunarodne organizacije sufinanciraju četiri privremena migrantska centra u USK-u, ali kada je u pitanju Vučjak, tu niko ni feninga ne da, prenosi Oslobođenje.

- Pomažu nam samo organizacije Crvenog križa, od Turske, Njemačke, Slovačke, Austrije do Švicarske. Na Vučjaku su šatori Turskog crvenog križa, Bavarski crveni križ je donirao četiri kontejnera sa tuš-kabinama i toaletom. Jedan kontejner je namijenjen za sanitet, međutim, ja nemam način da to održavam, jer u Ministarstvu nije predviđena ni marka za migrante, mi to nemamo. Mene iritira i dosadašnja politika, sredstva su bila direktno usmjerena za smještaj, odjeću i liječenje migranata. Naravno, oni potpišu ugovor sa zdravstvenim ustanovama za ljekare koji vrše preglede, ali naša zajednica ne osjeti ništa od tih programa, kaže ministrica Ćemalović.

U intervjuu za sutrašnje Oslobođenje ministrica zdravstva USK govori o situaciji sa migrantima u ovom kantonu i hvatanju u koštac sa migrantskom krizom.