Čengić: Novalić je nevin dok se ne dokaže suprotno, ali je dokazano katastrofalan premijer

sd
Zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić proteklih dana suzdržavao od komentarisanja afere "Respiratori", ali je na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH izjavio da je premijer Fadil Novalić nevin dok se ne dokaže suprotno, ali da je "dokazano katastrofalan premijer".

Čengić je naglasio da odgovornost za kupovinu respiratora nije kolektivna, već individualna.

"Nije bošnjački narod kupovao respiratore, kupci imaju ime i prezime", istakao je zastupnik SDP-a.

Osvrćući se na komentare drugih političara da je hapšenje premijera državni udar, Čengić je kazao da je opasno i nedoraslo rad državnih institucija nazivati državnim udarom.

"Udar na institucije je kada Kanton Sarajevo pokuša zabraniti održavanje Parlamenta. Udar na Ustav je kada u Sarajevu uniformišete policiju u crne uniforme suprotne ustavnim načelima, zakonima i uredbama. Novalić je nevin dok se ne dokaže suprotno, ali je dokazano katastrofalan premijer, što čak i ministri i zastupnici iz njegove stranke govore samo ljepšim riječima. Vrijeme je da 20 mjeseci nakon izbora dobijemo novu Vladu FBiH. Ova Vlada nema povjerenje građana, ovog Parlamenta niti međusobno povjerenje u svom radu", rekao je Čengić.

On se osvrnuo i na sudske procese kazavši da se ne želi miješati u rad pravosuđa, ali želi u politiku i rad Vlade FBiH.

"Krvavo smo gradili institucije BiH da bi ih bilo ko napadao i rušio. Kada neke političke stranke napadaju instituciju BiH, Tužilaštvo BiH, daju legitimitet napadima onih stranaka koje napadaju Sud BiH i Ustavni sud. Jednako poštujem odluke i Tužilaštva i Suda BiH, bez obzira da li mi se dopadaju. Šta mislim o njihovom radu to pokažem prilikom glasanja o izvještajima, za razliku od licemjera koji podrže njihove izvještaje, a onda ih napadaju", kazao je Čengić.

On je dodao kako je nedopustivo da udruženja građana napadaju državne institucije.

"Nisam čuo udruženja da su stala u odbranu momka koji je sa 18 godina otišao u rovove. Taj momak se zove Damir Hadžić. Gledao sam svojim očima papir u kojem tužilac piše da nema osnova i dokaza za njegovo pritvaranje, ali je ipak pretvoren. On nije plakao i tražio od Foruma žena da ga brane, otišao je na sud i dokazao svoju nevinost. A vi ste tada šutjeli", rekao je Čengić.

Zastupnik SDP-a također je istakao da je kao religiozna osoba i sekularista razočaran miješanjem Islamske zajednice u sudske procese.

"Da li za Islamsku zajednicu Radončić nije dovoljno dobar musliman pa se nisu oglašavali kada je on uhapšen. Niste se čak oglasili ni kada je čovjek dokazao nevinost i oslobođen od Suda BiH. Kao sekularista smatram da se vjerske zajednice ne smiju miješati u sudske procese. Kao religiozna osoba sam razočaran, jer to nije ono o čemu nas je Omer r.a. učio kroz svoje ponašanje", kazao je Čengić.