Cenić: Nad nama se iživljava ko stigne, priča se šta komšija jede, a onda Hrvatska pokaže svu bijedu BiH

asd
U tom Pravilniku, na vrhu, stoji datum 12. maj, na dnu stoji 3.5., osmog dana od objavljivanja u Službenog glasniku stupa na snagu, a da naše vlasti to nisu znale, navodi Svetlana Cenić

Prema jednostranoj odluci Republike Hrvatske, tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku preko 5 graničnih prelaza u cijeloj državi nije moguć. Iz Spoljnotrgovinske komore su upozorili da je ugrožen Ugovor o graničnim prelazima, ali i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Svetlana Cenić, ekonomska anlitičarka kaže da je ovo sve veća izolacija BiH.

-Vozači koji čekaju u redovima, oni ni za državu BiH nisu bili prioritet u vakcinisanju. Ovo je kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prije svega, u članu 59. ima Protokol 3 koji reguliše slobodan protok i nesmetan drumski saobraćaj i BiH prema EU i obratno. Takođe postoji i međunarodni sporazum iz 2013. o graničnim prelazima. Međunarodni sporazumi uvijek su iznad domaćeg zakonodavstva i smatraju se zakonom jednom kad se sklope. Hrvatska je jednostrano poništila to sve Pravilnikom. U tom Pravilniku, na vrhu, stoji datum 12. maj, na dnu stoji 3.5., osmog dana od objavljivanja u Službenog glasniku stupa na snagu, a da naše vlasti to nisu znale, navodi Cenić i dodaje da su zakazali svi.

-Ne mogu da shvatim da se u ovoj zemlji priča o tome šta komšija jede, ko je ovdje špijun i da li prima komšije ili ne, radi se o visokom dužnosniku i državniku, a da ne zna da Hrvatska uvodi ovakav Pravilnik. Drugo, ovo pokazuje svu bijedu i siromaštvo  i loš ugled BiH. Nad njom može da se iživljava kako ko stigne, kazala je ekonomska analitičarka.

Pojašnjava da postoji VIjeće za stabilizaciju i pridruživanje i da je ono nadležno za rješavanje ovakvih stvari.

-Trebalo se odmah obratiti njima, a zatim, ako to već ne ide, ako će EU štitit Hrvatsku nauštrb BiH, postoje recipročne mjere, od turizma pa nadalje. Mi imamo spoljnotrgovinski deficit kada je u pitanju trgovanje sa Hrvatskom. Blokirati jednostavno uvoz ili tako nešto. To su već drastične mjere koje ne bih nikome preporučila tek tako, ali treba u konačnici o njima razmišljati jer nas ovdje godinama uče o slobodi protoka roba, kapitala, ljudi doduše ne. Uče nas o svim tim slobodama i na kraju se desi da članica EU tako unilateralno pogazi to sve, pogazi međudržavni sporazum, bez ikakvog obrazloženja, bez obavještenja i jednostavno Pravilnikom odluči pa sad vi radite šta god hoćete.

Cenić ističe kako BiH nije mislila o tome da su vozači ugroženi jer prelaze granicu, kreću se jako mnogo i da i oni trebaju da budu prioritet u vakcinisanju, entiteti se zadužuju gdje god stignu.

-Taktika je zaduži se gdje stigneš. Prije svega, neko je obilato zaradio na ovim užasno visokim kamatama po kojima se zadužila RS nedavno na londonskoj berzi. I to je dogovoreno sa nekim. Vraćat će građani. Tako će uzimati gdje god stignu, a onda će doći MMF-u, znajući da MMF nikad ne odbija pregovore s obzirom da smo mi članica MMF-a, da je mandat MMF-a da očuva makroekonomsku stabilnost, valutu itd., da je to podrška budžetima. Onda će na kraju doći MMF-u, vjerovatno prihvatajući onda sve uslove, ali tad ćemo biti zaduženiji, zaduženiji, zaduženiji. I to taktički rade, pojašnjava Cenić i smatra da ne vidi kandidatski status za BiH.

-Potpisan je taj Sofijski sporazum u oktobru, koji je trebao da približava BiH prvo ka zajedničkom tržištu. Dogovoreni projekti, posebno onaj dio o cirkularnoj ekonomiji, i Akcioni plan, i to su potpisali. Međutim, ništa se apsolutno ne dešava ni na tom polju. Ništa nisu ispunili od onih 14 uslova za koje je EU rekla da su prepreka. O kandidatskom statusu slušat ćemo vjerovatno i od sljedećeg predsjedavajućeg Vijeća ministara, poručila je Cenić, piše FTV.