Cenić: Ko pita Tegeltiju da sastavlja, on je sastavljen tu

Svetlana Cenić, ekonomistica i analitičarka, za N1 je komentirala današnji sastanak predsjednika SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, kao i imenovanje Zorana Tegeletije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Govoreći o sastanku Izetbegovića i Čovića, koji je završen bez dogovora, cenić smatra da to znači odlaganje sastavljanja imenovanja svih ostalih ministara u Vijeću ministara.

"Tu stradavaju institucije i javna preduzeća, svi čekaju da se to konačno razriješi, da se zna ko je načelu. S druge strane, godinu dana smo bili bez Vijeća ministara, isti su akteri u Vladi Federacije, ne znam šta će nam to baš previše promijeniti", kazala je.

Cenić tvrdi da maksimalistički zahtjevi političkih stranaka služe kako bi se uzelo više kolača.

"U toj vrtešci, šta je ustvari cilj - ko će dobiti više kolača, kako će ljude rasporediti", istakla je.

Cenić nije zadovoljna imenovanjem Tegeltije.

"Usrećili smo se, sad kad nas krene ekonomija", kazala je ironično i dodala:

"Čovjek je osam godina bio ministar finansija - rezultati katastrofa. Zato če se on posvetiti ekonomiji, prvi ekonomski potez je da će se zalagati za povećanje PDV-a. Kada vam ide dobro, povećajte jer niko neće osjetiti, a kad vam ide loše smanjujte. Kada smanjite kupovnu moć, šta ste dobili za privredu i ekonomiju".

Pojasnila je zašto ne vjeruje Tegeltiji.

"Osam godina sam gledala kako sprovodi ekonomsku politiku i strategiju. Kako mogu da vjerujem da će se sad probuditi. A i iz RS stalno govore da država nema nikakve veze sa tim, koji će on ekonomski boljitak da provede, kad tvrde da je on pomoćni organ Predsjedništva BiH i da je to samo Vijeće ministara, da to nije vlada. Kako on sad to misli da sprovede", pita se.

Cenić tvrdi da Tegeltija neće biti samostalan u radu.

"Tu se pita Dodik. Dodik je već plasirao neku ekonomsku politiku i zalijetanje na Centralnu banku BiH. MMF se već oglasio da ima novi aranžman spreman, samo čeka novu vlast", pojasnila je.

Upitan hoće li Tegeltije moći sastaviti Vijeće ministara, Cenić je odgovorila:

"Ko njega pita da sastavlja, on je sastavljen tu".