Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu: Roditelji identificirali sina

sadf

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas je identifikovano pet žrtava proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Foče, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Tuneli, Miljevina.

Četiri člana

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas članovi porodica ovih žrtava potvrdile taj identitet.

Danas su identifikovani četiri člana samo jedne porodice. Radi se o supružnicima Kunovac, Muji (1922.) i Munibi (1929.) iz Miljevine. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, oni su ubijeni u kući zajedno snahom i dvoje unučadi. Sa njima u kući tada je bila i Hajra Palalija, inače supruga Munibinog brata Muharema. Hajra Palalija, rođena 1934. godine u Ustikolini, također je danas zvanično identifikovana.

Posmrtni ostaci

Uz njih, danas su zvanično identificirani i posmrtni ostaci Munibinog i Mujinog sina Dževada, rođenog 1955. godine u Ustikolini. On je također ubijen 1993. godine u Miljevini, a njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci njegovih roditelja pronađeni su 24 godine kasnije.

Danas je identifikovan i Hamid (Fejze) Šabanović rođen 1930. godine u selu Hum kod Foče. Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine on je nestao 1992. godine kada je iz svog sela krenuo prema selu Jeleč zajedno sa majkom i suprugom, koje su također nestale. Samo Hamidovi posmrtni ostaci pronađeni su 2017. godine u Miljevini.

FOTO: ILUSTRACIJA

Izvor: