Cerar: S posjetom Zagrebu ne treba žuriti

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posjete Hrvatsku, ali da smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

-To će na kraju biti odluka predsjednika vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava - rekao je Cerar u razgovoru za ljubljansko Delo, prenosi Hina.

Naglasio je da "najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takav posjet imao smisla", ističući kako Ljubljana ima poziv na sastanke i s hrvatskim premijerom i s ministricom vanjskih poslova.

Cerar je rekao da bez obzira na to postoji normalna komunikacija na osobnoj razni prilikom sastanaka u Bruxellesu i na međunarodnim skupovima.

- Normalno komuniciramo, no kad se stvari prenesu na službenu razinu, koja ima simboličko a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora shvatiti kako je dužna najprije napraviti korak u pravom smjeru - kazao je slovenski ministar i bivši predsjednik vlade, za čijeg je mandata Slovenija Hrvatsku tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Cerar je kazao da se kao premijer trudio da odličnu suradnju na nekim područjima kao što su turizam, ekonomska razmjena i malogranična suradnja ne pokvare lošiji politički odnosi zbog graničnog prijepora, no da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktički Sloveniji postavila "ultimatum".

- Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo išli s tužbom na sud EU-a u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud  jasno procijeniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU-a - kazao je Cerar.