Čerkez: Krećemo u pripreme za liječenje koronavirusa krvnom plazmom

Cerkez
Nošenje maski pomaže u borbi i protiv širenja virusa sezonske gripe, dodao je Čerkez

 

U predstojećoj predizbornoj kampanji stranke bi svoje promotivne aktivnosti trebale bazirati, umjesto na skupove, na bilborde, oglašavanje putem medija, društvenih mreža i slično, kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

- Ukoliko se ipak odluče da kampanju vode putem održavanja skupova, i za takve događaje će važiti ista pravila kao i za ostala slična dešavanja, a to je maksimalno 50 osoba u zatvorenom prostoru i najviše 100 osoba na otvorenom, uz pridržavanje ostalih mjera, kao što je nošenje maske, održavanje distance i slično, kazao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, Krizni štab MInistarstva zdravstva je na posljednjoj sjednici donio odluke o produžetku važenja ranije donesenih mjera, uz izuzetak koji se odnosi na pozorišta i kina.

- S obzirom da smo ocijenili da na ovakvim mjestima nema bliskog kontakta među ljudima, da nema razgovora, donijeli smo odluku kojom se broj posjetilaca u kinima i pozorištima povećava sa 50 na 70, dodao je Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravstva je posebno naglasio da je ove godine nabavljeno za 70 posto više vakcina za sezonsku gripu nego prethodnih godina, uz napomenu da ovo vakcinisanje nije obavezno. Također je naglasio kako nošenje maski zbog koronavirusa sprečava i širenje virusa sezonske gripe.

Govoreći o mogućnostima liječenja krvnom plazmom, Čerkez je kazao kako je danas održan sastanak sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Sarajeva i SKB iz Mostara, na kojem je dogovoreno da će BiH krenuti u proces nabavke krvne plazme, kao i izrade algoritama za proceduru liječenja.

- Ne treba pozitivna iskustva iz drugih država shvatati kao nešto revolucionarno, jer je u svim tim slučajevima liječenje plazmom korištena kao suportivna metoda, odnosno kao podrška tretmanu lijekovima, istakao je Čerkez, dodajući kako pripreme koje počinju neće trajati kratko, odnosno da ne treba očekivati da ova metoda u upotrebi bude u skorije vrijeme.

Sanjin Musa je napomnuo i kako nadležne institucije u FBiH već pregovaraju sa određenim proizvođačima vakcina protiv koronavirusa o njihovoj nabavci.

Govoreći o održavanju predavanja na fakultetima isključivo online putem, Čerkez je kao ilustraciju, naveo primjer Sarajeva u kojem ima 25.000 studenata.

- Ti studenti međusobno kontaktiraju, druže se i mi to ne možemo spriječiti. Osim toga, veliki broj studenata dolazi izvan Sarajeva, tako da bi bilo teško kontrolisati da li će neko donijeti koronavirus iz drugih dijelova BiH u Sarajevo, ili iz Sarajeva raširiti u druga mjesta, kada odu kući. što se tiče osnovnih i srednjih škola, mi u Kriznom štabu smatramo da bi bio preveliki rizik dozvoliti da u školama budu cijeli razdredi, jer bi tada u jednoj prostoriji imali 30 do 40 osoba. Osim toga, odluku o modelu nastave donose kantonalna ministarstva obrazovanja, a mi donosimo samo epidemiološke preporuke koje za cilj imaju sprečavanje širenja zaraze i smatramo da je trenutni model nastave, u manjim grupama, veom dobar, kazao je Čerkez.