Čerkez potvrdio: Da li je povećanje broja zaraženih od koronavirusa drugi udar?

cerkez
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez rekao je da Federacija BiH trenutno provodi tzv. švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa.

Mi smo još uvijek u prvoj fazi i trenutno povećanje broja zaraženih nije drugi udar. Ono što smo restriktivnim mjerama uradili je sprečavanje velikog udara i masovnog obolijevanja, što bi dovelo do nemogućnosti funkcioniranja zdravstvenog sustava i do velikog priliva pacijenata. Restriktivne mjere su spriječile scenarije Italije, Španjolske, Engleske, Belgije…, rekao je Čerkez.

On je za Klix.ba kazao da je period restriktivnih mjera u martu i aprilu korišten za podizanje svijesti javnosti o načinu efikasne zaštite, poput držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i redovnog pranja ruku. Također je iskorišten i za pripremu zdravstvenog sustava da primi veći broj oboljelih.

– Restriktivne mjere jesu skinute i sada se očekuje od građana, koji su trebali za dva mjeseca primiti sve informacije, da se ponašaju u skladu s preporukama, a tri su ključne – distanca i zaštitne maske unutar objekata te povećana osobna higijena, dodao je.

Čerkez ističe da je ovo najsličnije švedskom modelu, jer je baziran na svijesti ljudi, a ne na restrikcijama.

– Iako su Šveđani imali veliki broj umrlih osoba starijih generacija, mi smo se fokusirali na to da posebno zaštitimo mlađe i starije osobe, jer znamo da su hronični bolesnici i stariji posebno na udaru, kazao je.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjeća da je u skladu s novim preporukama kantonima data mogućnost donošenja svih mjera.