Cero: Izjava da je RS "srpski etnički teritorij" nije daleko od istine, a niko ništa ne poduzima

Ekspert za državnu imovinu Bosne i Hercegovine Muharem Cero kazao je za Klix.ba da izjava člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je RS "srpski etnički teritorij" nije daleko od istine jer je u toku etnoteritorijalna podijele BiH, što dokazuje i Zakon o šumama koji je usvojen u manjem bh. enitetu.

"RS je donijela zakone kojima je proglasila vlasništvo nad javnim dobrima, šumama i državnim zemljištem. BiH je izbrisana iz vlasničkih knjiga, a RS je upisana. I niko od političara koji imaju ustavno ovlaštenje da apeliraju na takvu odluku, nije reagovao. Radi se o državnoj imovini koja je, u najmanju ruku, odraz identiteta i subjektiviteta jedne države. Ona se, pored ostalog, nalazi pod zabranom raspolaganja do donošenja zakona o upravljanju državnom imovinom. Ovim potezom vlasti u RS promijenjen je ustavno-pravni karakter BiH i RS se već polako pozicionira u stanje u kojem dobija prerogativ teritorijalnog suvereniteta i reduciranja bh. suvereniteta i identiteta", smatra Cero. 

Na izjave Milorada Dodik i Mladena Ivanića reagovao je i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović koji je kazao da nijeda pedalj BiH nikada nije bio, niti će ikada biti isključivo srpski prostor. Cero pak ističe da je Džeferović, između ostalih, pored verbalne reakcije, imao obavezu i ustavno pravo da traži ocjenu ustavnosti spornog zakona koji bi bez sumnje bio proglašen neustavnim. 

"Zašto to nikada niko nije uradio? Ne samo Džaferović, pravo na apelaciju imaju i članovi Predsjedništva BiH i zastupnici u Parlamentu BiH, a niko nije reagovao. Izjava Ivanića nije daleko od istine i ona je na fonu testamenta Dobrice Ćosića o postdejtonskom ostvarenju državnosti RS, odnosno kako on to voli reći - prve prekodrinske srpske države", istakao je Cero. 

Ističe da su verbalne reakcije poželjne, ali da je potrebno napraviti konkretne poteze kako bi se spriječilo jednostrano unilateralno proglašenje nekog teritorija vlasništvom jednog entiteta. 

"Nije daleko od primisli da je Ivanić s razlogom i 'osnovom' kazao da je to srpski prostor. Milorad Dodik i Dragan Čović žele šume i državno zemnljište upisati na kantone, a ne na FBiH. To je na indirektan način zaokruženje etoteritorijalne podijele BiH. Izborni zakon je samo drugi korak, prvi korak je etnitizacija teritorije, a RS je to postigla", kazao je Cero. 

Napominje da pravo na apelaciju ne zastarijeva i da političari već sutra mogu pokrenuti ocjenu ustavnosti. 

"Jednostranim unilateralnim proglašenjem teritorija vlasništvom jednog eniteta i brisanjem države, postojedtonska RS se pozicionira upravo u onu poziciju koja je bila zamišljena projektom koji se izvodio agresijom 92-95. Dok se ne riješi zakon o upravljanju državnom imovinom, BiH je ostavila postor u kojem se bori za svoju državnost", tvrdi ekspert za državnu imovinu Bosne i Hercegovine.