Čestitka koja ledi srca: Sretan Dan nezavisnosti iz pustog Cazina…

cazin
Danas je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, naše domovine i ljudi ga, oni koji vole svoju državu, slave i obilježavaju na razne načine.

 

I rade to širom BiH, ali i svijeta, jer naše dijaspore i naroda ima širom bijelog svijeta.

Otišli su neki prije stradanja i rata 1992-1995. godina. Neki tokom rata, neki odmah po završetku rata, ali nažalost, najveći je broj onih koji su svoju državu napustili i otišli van nje, u zadnjih 5-10 godina.

Čekali su i borili se neko vrijeme poslije rata da dođu promjene i bolja vremena. Sporo su ili nikako dolazila.

Promjene su, kad su se i dešavale, često bilo nagore i donosila tek posebna razočarenja ljudima. Nažalost, kako se čini to je slučaj i sada sa zadnjim izborima i promjenama koje su se dosad vidjele u BiH. Stvari idu još lošijim pravcem i oni koji su jedno pričali prije izbora i na toj priči dobili povjerenje i glasove, sada tade potpuno drugačije i pretvorili su se u blijede populiste i vazale onih politika koje su nekad oštro kritikovale i koje otvoreno rade protiv interesa ove zemlje i svih naših građana.

Jedna od slika koja posebno oslikava stanje u našoj zemlji, posebno u Cazinu i Krajini je slika iz Cazina uz opis: “Sretan vam Dan nezavisnosti iz pustog i hladnog Cazina”.

Ništa tako dugo nije zaledilo srce i pokrenulo tugu kao ova poruka, a baš na ovaj dan.

Zato, nadamo se da će političari, oni od lokalnog do državnog nivoa shvatiti, koliko je njihova poltika bila loša i pogrešna kad je kao rezultat ostavila ovo što imamo i podstakla ovakve čestitke za svoje najveće praznike.

Nema ljudi, nema mladosti, škole su sve praznije, a ulice pustije. Nikakva druga priča, laži i nova obećanja ne mogu te čnjenice pokriti.

Odgovorni su za to svi oni koji upravljaju gradovima, kantonima, federacijom, državom.

A mi, uprkos tome, idemo dalje i volimo svoju domovinu, ponosno joj čestitamo Dan nezavisnosti i redakcija portala Cazin.net od srca želi svim svojim čitateljima i svim građankama i građanima BiH sretan jedan od njihovih najvećih praznika, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Foto: Husein B.