Čestitke Bidenu iz cijelog regiona osim iz Srbije i RS

biden
Novoizabranom predsjedniku SAD Josephu Bidenu čestitke su po proglašenju pobjede uputili lideri svih zemalja regiona izuzev Srbije i bh. entiteta Republike Srpske.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zvaničnu čestitku Bidenu uputiti danas jer ne može da bude "među prvih 50 bjelosvjetskih lidera koji se guraju da čestitaju". 

Na vijest o Bidenovoj pobjedi Vučić je sinoć ponovio da bi za Srbiju bilo bolje da je pobijedio Trump.

"Ja to mislim i večeras. Čestitaću mu (Bidenu), poželjeću mu uspjeh i to je to. Nadam se da ćemo moći da imamo dobru saradnju sa SAD, pri čemu ću da se zahvalim Trumpu za sve ono što smo radili zajedno", rekao je Vučić. 

Iz tročlanog Predsjedništva BiH Biednu su otišle dvije čestitke, od predsjedavajućeg Šefika Džaferovića i hrvatskog člana Željka Komšića, dok se srpski član državnog vrha Milorad Dodik još nije oglasio. Komšić i Džaferović u odvojenim čestitkama izrazili su nadu da će Bidenova pobjeda biti novi podsticaj napretku BiH na putu ka članstvu u EU i NATO.

Dodik se od proglašenja Bidenove pobjede nije oglasio, ali je ranije pozvao Srbe koji žive u SAD da glasaju za Donalda Trumpa nazivajući Bidena "srbomrscem".

Po proglašenju izborne pobjede Bidenu su čestitke uputili hrvatski predsjednik Zoran Milanović uz uvjerenje da će to "značiti obnovu transatlantskog partnerstva, a Hrvatskoj u Bijelu kuću dovesti saveznika i prijatelja".

Bidenu su čestitali i predsjednici Crne Gore Milo Đukanović, kao i odlazeći i budući premijer Duško Marković i Zdravko Krivokapić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Iljir Meta, kao i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Slovenački premijer Janez Janša ostaće upamćen kao jedini lider koji je požurio i čestitao pogrešnom kandidatu, Donaldu Trumpu prije nego što je izborni ishod bio izvjestan.