Koalicija Država: Čestitkom Mladiću, SNSD poziva na nove ratne zločine i genocid

sdf

 

Koliko je Bosni i Hercegovini nužna denacifikacija govori sramotna čestitka na zvaničnom Twitter nalogu SNSD-a, u kojoj je objavljeno da ratni zločinac Ratko Mladić čestita rođendan članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Također je objavljeno da je Dodik uzvratio čestitke Mladiću jer su obojica rođena na isti dan. Ovo se dešava u vrijeme dok traje još jedan agresivni rat u Evropi, u Ukrajini, što govori da zločinci imaju podršku i da to predstavlja prijetnju po budućnost i naše države, saopštili su iz Koalicije Država.

Jučer Bosna i Hercegovina, danas Ukrajina, sutra je opet to moguće u Bosni i Hercegovini, jer sistem zasnovan na agresiji i gaženju međunarodnog prava ne može proći bez žrtava i narušavanja slobode za stotine hiljada ljudi, o čemu svjedočimo i danas.

Ratko Mladić je pravosnažno presuđen na međunarodnom sudu za najteže zločine, uključujući i genocid u Srebrenici. Ovo su planetarno poznate činjenice i Mladić predstavlja jednu od najnegativnijih pojava u novijoj historiji. O njemu se govori kao o nacističkim generalima, o njegovoj krvavoj prošlosti se zgraža čitav civilizirani svijet.

Nažalost, najveća politička organizacija u entitetu Republika Srpska, SNSD-a, Mladića slavi kao nacionalnog heroja, što predstavlja poziv na nove ratne zločine i genocid.

Ovi stavovi na društvenim mrežama naročito izazivaju posljedice po ljude u lokalnim zajednicama gdje žive povratnici.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se dosljedno sprovodi Krivični zakon Bosne i Hercegovine i odredbe kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Koalicija Država je ranije podnosila tužbe protiv Dodika i drugih odgovornih za negiranje genocida, te očekujemo podizanje optužnica. Ovakvo ponašanje političkog establišmenta u entitetu Republika Srpska govori o potrebi demokratizacije tog entiteta, mijenjanju obrazovnog sistema i prihvatanja civilizacijskih standarda.

Mi kao politička koalicija zagovaramo pravnu državu, potpunu primjenu zakona, ali i insistiramo na principima koji neprihvatljivim drže veličanje presuđenih ratnih zločinaca- poručili su iz Koalicije Država koju čine Nezavisni blok, Platforma za progres, Posavska stranka, Pokret Red, Napredna demokratska stranka i grupa nezavisnih zastupnika sa svih nivoa vlasti u BiH.