Četiri bh. kompanije dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište zemalja EU

Home

Četiri bh. kompanije dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište zemalja EU


Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO) dao je dozvolu bh. kompanijama Madi, Ovako, Brovis i Agreks za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU, saznaje Klix.ba.

Inspektori su do 6. oktobra posjetili četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju i to kompanije Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u opticaju su i neke druge firme. 

Cilj je bio provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija je obišla i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH. 

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Evropske unije, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali u konačnici i na cjelokupnu ekonomiju države.

Ranije je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao da je BiH izuzetno potentna zemlja kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje, te da imamo mnogo kompanija koje maksimalno ulažu u ovu industriju. 

"Naše kompanije su generalno izvozno orijentirane, tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima", kazao je Šarović.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 16:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top