Četiri kompanije iz BiH za mjesec i po počinju izvoz piletine u zemlje EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak s peradarima, a povod je objavljivanje odluke o stavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u zemlje EU u službenom listu Evropske komisije. Istaknuto je da će četiri kompanije iz BiH izvoz moći početi za mjesec i po.

"Odluka je objavljena 21. februara, a donesena je mjesec dana ranije. I proizvoiđači konzumnih jaja su u procesu monitoringa, a nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa i očekujemo narednih dana da i ta odluka bude objavljena. Dozvole za izvoz će davati Kancelarija za veterinastvo BiH. Očekujemo i barijere od zemalja u koje ćemo izvoziti, ali moramo se pripremati kao što je bio slučaj s mlijekom. Također, moramo spriječiti i zloupotrebe koje se dešavaju sa uvozom smrznutog mesa koje se odleđava i stavlja na tržište BiH", kazao je Šarović. 

Image

Pravo na izvoz u zemlje EU trenutno imaju kompanije Brovis, Madi, Argeta i Ovako. 

"Odluka je objavljena 21. februara i tri dana kasnije je postala validna, a 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sistem EU, te 10 dana da lista postane validna na tom sistemu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50 dana", kazao je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH. 

Iz kompanije Madi su najavili da će izvoz značiti nova zapošljavanja, nove kapacitete i finansijske tokove. 

"Nadamo se da će barijera biti što manje. Već imamo dogovorene neke stvari i prvi kupci već sljedeće sedmice dolaze u Tešanj", kazao je Maid Jabandžić, direktor društva Madi.

Istaknuto je da su osim piletina i konzumna jaja vrlo potentna grana, ali je problem što u BiH trenutno ne postoji plan za borbu protiv salmonele koji je neophodan da bi naša zemlja bila na listi za izvoz u EU. No, i u ovom slučaju su aktivnosti intenzivirane. 

„ Konzumna jaja su vrlo potentna grana i sigurno nećemo imati ulogu autsajdera. Čeka nas i niz poslova i na uređnju unutrašnjeg tržišta. BiH ima potencijala u ovoj grani i igrat ćemo ozbiljnu ulogu na tržištu EU“, rekao je Predrag Miličić, dopredsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo/peradarstvo BiH.