Četveročlana porodica samo za apartman treba izdvojiti više od jedne prosječne plate

.
Dok jedni traeže spas u domu drugi uvelikoj planiraju godišnje odmore i unatoč poskupljenjima ne odustaju od mora. Posebno su iznenađujuće tvrdnje turističkih agencija da brojni bh. građani biraju više noćenja nego ranije.

U nedostatku novca za ljetovanje na moru pojedinim se godišnji odmor pretvori u nervozu, ali čini se da većina nema tih problema jer su plaže na Jadranu već odavno pune.

 

Bh. građani “okupirali su” Tučeše, Baške Vode, Drvenik, Makarsku. Umjesto desetodnevnog aranžmana, biraju pet ili čak dva noćenja, tvrde u turističkim agencijama, gdje kažu kako je zanimanje za vikend-ture veće nego lani. Kako navode iz agencija, stanovnici na vikend najčešće odlaze u Makarsku i okolne primorske gradove u Hrvatskoj, a čest je izbor i Neum.

Iz turističke agencije “Vuković” iz Prijedora kazali su za Glas Srpske kako za vikend-ture vlada veliko zanimanje, a u stopu ih prate petodnevni aranžmani.

 

Ture radimo za Makarsku i Neum. Našim klijentima Makarska rivijera destinacija je broj jedan – kazali su iz ove agencije. Slično kažu i iz banjolučke turističke agencije “Kompas Tours”, gdje ističu kako su termini za Makarsku popunjeni do druge polovine augusta. – Kupovna moć nam je, nažalost, takva da se jeftini aranžmani uvijek prvi rasprodaju – kazali su iz ove agencije.

Provjerili smo kakve su cijene na nekim od omiljenih destinacija bh. građanima na Jadranu.

 

U nastavku donosimo cijene omiljenih destinacija Bosanaca i Hercegovaca.

Prema aplikacijama koje služe za rezervaciju smještaja sedam noćenja u Makarskoj za četveročlanu porodicu stoji 1400 KM. Cijene smještaja u Makarskoj kreću se od 150 do 480 KM po danu. Solidan stan izvan centra grada četveročlanu porodicu bi za sedam noćenja koštao, prema zasad ponuđenom, oko 1400 KM. Oni kojima novac nije problem mogu unajmiti stan s bazenom za 2500 KM po noćenju. Hotelski smještaj na Makarskoj rivijeri u trajanju od sedam dana, odnosno šest noćenja, četveročlanu porodicu prosječno stoji oko 3200 KM.

 

Cijene se kreću, naravno, u ovisnosti o udaljenosti od plaže te drugih pogodnosti i karakteristika, od 1936 KM, 3800 KM, pa čak i do blizu 7000 KM.

 

U jedinom bh. gradu na moru – Neumu smještajni kapaciteti skuplji su za 10 – 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 posto.

 

Cijene privatnog smještaja u Neumu kreću se u prosjeku 1000 KM, u rasponu od 880 do 2142 KM.

 

Cijene hotelskog smještaja u trajanju od šest noćenja za jednu četveročlanu porodicu u hotelima u Neumu kreću se od 1350 KM, 2210 KM do 3638 KM.

Usljed inflacije skočile su cijene osnovnih životnih namirnica i pića pa se govorilo i o poskupljenju na moru, čini se da to nije tako.

 

Izgleda mi da su cijene nešto veće nego lani, ali doslovno za nekoliko kuna, ništa toliko strašno. Kafu sam, recimo, prošle godine u istom kafiću platala 10 kn (2,60 KM), ove godine je 12 kn (3,12 KM). S obzirom na cijene u Mostaru i poskupljenja u kafićima, ovo mi i nije strašno. Ipak je riječ o ljetovalištu. Pizzu sam također platila nešto skuplje nego lani, petnaestak kuna više – kazala za Večernji list Mostarka koja je protekli vikend boravila u Tučepima. U Zaostrogu, za razliku od prošle godine, cijene su veće za 10 – 20 posto.

Kafa s mlijekom lani je bila 12 kuna (3,10 KM), a sada je 14 kuna (3,60 KM). Točeno pivo od 0,3 l bilo je 17 kuna (4,40 KM), a sada je 20 kuna (5,20 KM). Isto vrijedi i za sokove. Hrana je poskupjela još više. Primjerice, porcija girica lani je bila 50 kuna (13 KM), a sada je 70 kuna (18,20 KM). Pizza margarita je 69 kuna (17,95 KM), capricciosa 78 kuna (20,30 KM), a vegetariana 89 kuna (23,16 KM). Kad je riječ o Baškoj Vodi, tamo, bar za sada, rasta cijena hrane i pića nije bilo.

 

Naime, kafa u strogom centru stoji 2,60 KM (10 kn), dok se u kafićima i restoranima uz samu plažu može naći i za 2 KM (8 kn), što je cijena koja je bila i lani. Kada je pitanju piće, cijene sokova kreću se od 3,60 KM (14 kn) do 5,20 KM (20 kn), ovisno o objektu. Hrana je također pristupačna, opet ovisno o tome gdje se odlučite jesti. Razni omleti kreću se od 13 KM (50 kn), špageti 15,60 KM (60 kn), rižoto 18,20 KM (70 kn) do 20,80 KM (80 kn). Za file oslića potrebno je izdvojiti 20,80 KM (80 kn), a za oradu 28,60 KM (110 kn).

 

Ipak, bh. porodica s prosječnim primanjima teško može priuštiti ljetovanje na Jadranu.

 

Prosječna mjesečna isplatena neto plata po zaposlenom za april 2022. u FBiH iznosila je 1080 KM. Ako pretpostavimo da su u četveročlanoj porodici oba roditelja zaposlena, to bi značilo da bi morali potrošiti više od plate samo za apartman i sigurno najmanje jednu platu za prijevoz do tamo, hranu te druge potrepštine.