Čija je instrukcija da se pridružimo odluci Vijeća EU

.
Zahtjevam, također, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankconisali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo ministrici vanjskih poslova Biseri Turković u kojem je zatražio da hitno dostavi informaciju na osnovu čije odluke i instrukcije se BiH pridružila Odluci Vijeća EU, broj ZSBP 2020/1127, o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797. 

 

Nisu zauzeli stav

- Zahtjevam, također, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankconisali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, ovo pridruživanje se smatra nelegalnim i kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH - naglasio je Dodik. 

 

Član Predsjedništva BiH zahtijeva od Turković i da o ovome obavijesti nadležne u Savjetu EU kako bi se i formalno pridruživanje BiH pomenutoj Odluci stavilo van snage. Dodik je uputio pismo i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepu Borrellu u kojem ga je obavijestio da se BiH bez saglasnosti Predsjedništva BiH pridružila Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797.

 

- U skladu sa Ustavom BiH, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike. Jedino Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima može da razmatra pitanja koja se tiču zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU i donosi odluke o eventualnom pridruživivanju Odlukama Savjeta EU, što je ranije bio i slučaj. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, obavještavam Vas da ovo pridruživanje smatrate nelegalnim i da kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH - naveo je Dodik u pismu Borrellu.

 

Član Predsjedništva naglasio je da je od Turković zatražio da hitno pokrene zakonom predviđene procedure kako bi se sankcionisali odgovorni za kršenje Ustava BiH i procedura odlučivanja u ovom slučaju, te da i o svemu obavijesti i Borrella kako bi se i formalno pridruživanje BiH navedenoj Odluci stavilo van snage.

 

Dodik je o svemu ovome pismom informisao i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

 

Dopuna odluke

Savjet EU je 30. maja donio dopunu Odluke - Zaključak o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici /ZSBP/ 2020/1127 o izmjeni Odluke /ZSBP/ 2019/797 o mjerama ograničavanja protiv cyber napada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njenim državama članicama Savjeta EU, uzimajući u obzir Ugovor o EU.  

 

Ova dopuna odluke odnosi se na osobe i subjekte ili tijela koji su odgovorni za sajber napade ili pokušaje sajber napada, a riječ je o dva kineska i četiri ruska državljana koji su nosioci doplomatskih poslova, kao i Glavnom centru za posebne tehnologije pri Oružanim snagama Ruske Federacije.

Izvor: