Cijela Europa zaključana, šta će biti u Bosni i Hercegovini?

.
Njemačka od danas, 2. novembra, uvodi jednomjesečni karantin, Austrija je to najavila za sutra (utorak), Velika Britanija je svoje građane “zaključava” od četvrtka pa do 2. decembra, Francuzi će biti “zatvoreni” minimum do decembra, a građanima će biti dozvoljeno da napuste dom samo zbog neophodnog posla ili iz medicinskih razloga, Italija je u 11.30 sati objavila informaciju da uvodi policijski sat.

Cijela Europa se zatvara, dok Bosna i Hercegovina broji sve više zaraženih, već smo došli do skoro 2.000 dnevno pozitivnih, i za sada se tvrdi da strožih mjera – neće biti.

Merkel danas zatvara Njemačku – Uvode se najrigoroznije mjere do sada.

Za početak, zajednički boravak na javnim mjestima dozvoljavat će se samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno sa još jednim domaćinstvom i to najviše do deset osoba

Svi događaji koji služe zabavi ili razonodi bit će zabranjeni. Pozorišta, opere, koncertne dvorane, bioskopi – do kraja novembra su zatvoreni.

Zabranjeno je noćenje u hotelima, motelima, pansionima ili privatnim apartmanima – osim ako se radi o nephodnim putovanjima, kao na primjer zbog posla.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je kako od utorka na snagu stupaju stroge mjere koje će biti na snazi do kraja mjeseca.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober izrazio je nadu da će se krivulja novozaraženih poravnati do sredine novembra.

Britanski premijer ponovni lockdown najavio je od četvrtka.

Italija uvodi policijski sat na cijeloj teritoriji od 21 sat uvečer do ujutro, to je potvrđeno televiziji Sky.

U Bosni i Hercegovini u subotu su dosegnute nove rekordne brojke novozaraženih koronavirusom u jednom danu, a slična je situacija i u Srbiji.

Veliki broj novih zaraza i hospitalizacija u Sloveniji u drugom valu koronavirusa nije neočekivan. Na njegovu vrhuncu bolnice će trebati 200 do 300 postelja na intenzivnim odjelima i 1200 ukupno za oboljele od COVID-19.

Premijer Fadil Novalić je  kazao da u Kriznom štabu Federacije BiH “sjede vrsni stručnjaci iz svojih oblasti”, te da njegova vlada “od početka pandemije izazvane koronavirusom prati isključivo stavove, preporuke i naredbe struke”. 

Upozorava da bi “novo zatvaranje imalo bi posljedice na privredu“. 

“Ipak, svjedoci smo da vlade u regionu u posljednje vrijeme uvode restriktivnije mjere u odnosu na mjere koje imamo kod nas. U svakom slučaju, struka je ta koja treba preporučiti kakve mjere trebaju biti na snazi, a na Vladi FBiH je da u skladu sa zakonima pruži svu moguću podršku shodno određenim mjerama. Molim građane da poštuju i trenutno važeće mjere”, izjavio je Novalić.

Izvor: