Cijela Hrvatska u suzama, tuguju za ubijenom tinejdžericom: “Bila je mirna i iz pristojne porodice”

ubica
Mještani Malog Lošinja su u šoku. Svi tuguju za ubijenom 16-godišnjakinjom. Iz Srednje škole Ambroza Haračića su za N1 potvrdili da je ubijena djevojka bila njihova učenica.

“Situacija u školi je jako tužna, svi su naša djeca”, kazali su u sekretarijatu škole, dodavši da učenici nisu dobili uputu da ne izlaze iz škole.

Na zgradi škole zastave su na pola koplja, a unutra su od lampiona napravili srce u i sredinu položili crvene ruže.

Mještani su za Novu TV ispričali kako je riječ o mirnoj porodici koja nije bila sklona nikakvim ekscesima. Djevojka je bila vrlo dobra učenica, a ljeti je znala raditi sezonske poslove.

Osumnjičeni za ubistvo živio je u zgradi 50 metara od kuće ubijene djevojke. Ono što je sigurno jest da će policija uskoro obaviti i pretres stana i automobila osumnjičenog.

Ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da će organizirati dolazak kriznog tima u srednju školu, kako bi pomogli učenicima i učiteljima.

Zbog današnjeg tragičnog događaja Grad Mali Lošinj proglasio je subotu i nedjelju danima žalosti.

Dani žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Gradske uprave te javnim ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač Grad Mali Lošinj. Na dane žalosti neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera na javnim mjestima.

Ko je ubica?

Riječ je o 41-godišnjem Branku Rafajcu koji se prije nešto manje od 10 godina iz Osijeka preselio u Mali Lošinj.

Policija ga je privela i sumnjiči ga za počinjenje ovog kaznenog djela.

On je, sumnjaju istražitelji, s nožem u rukama upao u kuću u kojoj su bile majka i 16-godišnja kći. Prvo je naletio na majku L.T., na koju je nasrnuo nožem. Navodno je to učinio u potpuno rastrojenom stanju. Potom je ubio nesretnu tinejdžericu koja je pokušala odbraniti majku.

Otac tinejdžerice za Index je kazao da njegova porodica uopće nije poznavala ubicu.

“Mi tog čovjeka uopće ne poznamo, ne znamo ko je on”, rekao je D.T., otac 16-godišnjakinje i suprug napadnute L.T.

Pomoćnik načelnika za krim policiju Irdin Mujačić, koji je bio na uviđaju, za RTL Danas je rekao da policija “do sad nije utvrdila povezanost između počinitelja i žrtve”.

“Osoba osumnjičena za ubistvo nalazi se u policijskoj postaji, uhapšen je i provodi se daljnje kriminalističko istraživanje. Od ranije je poznat policiji zbog počinjenja prekršaja u sferi kršenja javnog reda i mira te zbog zlouporaba droga”, rekao nam je Mujačić.

Rafajac se bavio podvodnim ribolovom, a po gradu su ga ljudi koji su ga iz viđenja poznavali izbjegavali pravdajući to činjenicom da je bio neugodan. Mnogo je vremena provodio na Facebooku.

Možda se već i po onome što je radio na toj društvenoj mreži moglo steći dojam u kakvom je psihičkom stanju.

U gradu je govorio da raskrinkava kriminalnu hobotnicu u Lošinju, a slične je stvari pisao na Facebooku. Ondje se bavio raznim temama, često na rubu teorija zavjere.