Cijela jedna općina iz BIH se zaposlila u Sloveniji

,

Prema prednacrtu izvještaja o radu Agencije za rad i zapošljavanje BiH za 2023. godinu, stanovništvo cijele omanje općine u Bosni i Hercegovini zapošljavalo se prošle godine u Sloveniji. Agencija je obavijestila o realizaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji, gdje je u 2023. godini započelo raditi 12.099 državljana BiH, a realizirano je 8020 oglasa i radnih dozvola.

Ovi podaci ukazuju na znatan broj građana iz BiH koji su pronašli zaposlenje u Sloveniji, čime se aktivno sudjeluje u radu slovenskog tržišta rada.

Broj od 12.099 radnika iz BiH koji su počeli raditi u Sloveniji nadmašuje broj stanovnika pojedinih manjih općina u Bosni i Hercegovini, poput Vlasenice, Milića i Kladnja, prema rezultatima popisa provedenog 2013. godine.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da migracija stanovništva iz BiH ima različite uzroke, ne samo ekonomske prirode. Osobe se odlučuju na odlazak zbog neuređenih političkih i međuljudskih odnosa, međunacionalnih napetosti te nesigurnosti koja proizlazi iz političkih previranja.