Cijeli život brinuo se o drugima, a na kraju i sam teško obolio

Teška životna sudbina zadesila je 33-godišnjig Damira Mangefića iz dobojske mahale Šušnjari. Oca nije zapamtio, a kada je imao samo tri godine, majka Fatima otišla je od kuće i nikad nije pronađena. U ratu je bio u izbjeglištvu u Zenici, a nakon rata vratio se u Šušnjare, u kuću koja je sagrađena donacijama.

Ali, ni tada nije prestajala njegova životna borba, a težak teret pao mu je na pleća.

Damir nikad nije mislio na sebe i svoje zdravlje. U poratnom vremenu brinuo se o bolesnoj rodbini, prije svih o nepokretnoj neni. Danas se brine o dvojici nepokretnih i teško bolesnih daidža. U kući punoj bolesti i neimaštine, u dobroj mjeri narušeno je i Damirovo zdravlje.

- Nisam imao djetinjstvo kao druga djeca, a danas nemam normalan život. Koliko do jučer u ovoj kućici sam imao tri teška bolesnika, svi su bili na mojim rukama. Nena je umrla, a daidže su tu, obojica nepokretni, teški invalidi. Noseći ih, dižući ih svaki dan, obolio sam, oštećen mi je donji dio kičme. Lijekovi su skupi, za magnetnu rezonancu i pregled grla nemam 500 maraka. Smršavio sam, imam malo više od 50 kilograma - priča skromno Damir.

Pokazuje nam kese lijekova za koje mjesečno mora dati oko 100 KM, a nema. Nema ni za hranu ili za ogrjev. Sve bi, kaže, bilo drugačije da je zdrav, išao bi raditi na dnevnicu da sebi zaradi za lijekove. Zbog toga moli dobre ljude da mu pomognu na bilo koji način.

Kako pomoći

Otvoren je žiroračun kod „Addiko banke“, filijala Doboj: 552115-3535 124 993, na ime Damir Mangefić. Devizni račun: „Adiko banka“ filijala Doboj, HAABBA 2B BA  395520161802634184. Dobri ljudi Damira mogu pozvati i na telefon 065/819-021 ili ga obići u ulici Šušnjari broj 23.