Cijena maloljetničkih brakova

Djevojčice mogu promijeniti svijet, no trenutno okolnosti van njihove kontrole ograničavaju njihov potencijal.

Djevojčice mogu promijeniti svijet, no trenutno okolnosti van njihove kontrole ograničavaju njihov potencijal.

Ljudske posljedice dječjih brakova su veoma poznate: širom svijeta, djevojčice mladenke su, u prosjeku, manje obrazovane, siromašnije i više na udaru seksualnog nasilja od žena koje se udaju kasnije u životu. No, kada se ekonomski utjecaj maloljetničkih brakova doda na ovu crnu listu, konačni račun je zaista zapanjujući.

Kako navode iz Međunarodnog centra za istraživanje žena i iz Svjetske banke, okončavanje prakse maloljetničkih brakova donio bi uštedu više milijardi dolara na godišnjem izdvajanju za dobrobit, a rezultat bi bila ušteda od 4.000 milijardi dolara do 2030. godine. Jednostavno rečeno, svijet sebi više ne može dozvoliti nastavak maloljetničkih brakova.

Mnoge države su ovo već priznale. U Indoneziji, na primjer, gdje ekonomski utjecaj maloljetničkih brakova već negativno pogađa dugoročne procjene rasta, predsjednik Joko Widodo je poručio kako će zabraniti ovu praksu, a to je značajno u državi gdje je 14 posto djevojčica u braku prije 18. rođendana.

No, u većini država gdje je veoma prisutno udavanje djevojčica, promjene se ne dešavaju dovoljno brzo. Iako se strategije razmatraju od Bangladeša i Zambije, finansiranje programa za koje je dokazano da smanjuje stopu maloljetničkih brakova – kao što je unapređenje pristupa djevojčica zdravstvu, obrazovanju i obukama za zaposlenje – ostaje nedovoljno. Ukoliko se želi da okončanje maloljetničkih brakova bude nešto više od političke priče, holističke strategije moraju imati finansijsku podršku.

 

Sastanci ministara i lidera

Realno, veliki izazov stvaraju maloljetnički brakovi. Danas, u prosjeku svaka peta djevojčica širom svijeta je u braku ili nezvaničnoj zajednici prije nego napuni 18 godina i većina ovih djevojčica će postati majke prije nego postanu punoljetne. U Nigeru, državi sa najvišom stopom maloljetničkih brakova na svijetu, 76 posto djevojčica se uda prije nego dobije pravo glasa. A, gdje god da se dešavaju ovi brakovi, djevojčice veoma malo odlučuju u ovoj situaciji.

Dobra vijest je kako do sada nije bilo boljeg trena za borbu protiv ovog globalnog problema. Sa jasnim ekonomskim pokazateljima cijene dječjih brakova, vlade u svijetu koji se razvija počinju se boriti sa ovim problemom sa višim stepenom hitnosti. Kako bi donijele prevagu, međutim, bogate države se moraju uključiti u borbu, a slijedeća prilika za njih se brzo približava.

Ministri finansija i razvoja država 31. maja će održati prvi u seriji sastanaka u Kanadi kako bi razgovarali o boljoj podjeli ekonomskog rasta. Ovi sastanci će stvoriti okruženje za šire rasprave naredne sedmice kada će kanadski premijer Justin Trudeau biti domaćih samita G7 na najvišem nivou.

Trudeau je već poručio kako će spolna jednakost biti ključna tema ovogodišnjeg sastanka, a to zaista pozdravljamo. No, mi ističemo i, ukoliko ministri G7 ne realiziraju obećanja oko finansiranja, izdašne najave neće biti ispunjene i djeca širom svijeta će idalje biti na udaru nepravde preranog braka.

 

Dugoročni angažman

Okončanje maloljetnički brakova traži ambicije, kreativnost i novac. No, to je samo početak, ključna su ciljana rješenja. Gdje je obrazovanje ključno za budućnost djevojčica, samo pravljenje škola i plaćanje učitelja i nastavnika nije dovoljno. Da bi bile ravnopravne, one moraju imati pristup sigurnom i kvalitetnom obrazovanju koje im daje samopouzdanje i vještine za uspjeh. Postizanje toga treba dugoročni angažman.

Ukoliko ovaj problem postane najviši prioritet najbogatijih država svijeta, rezultat bi bio veoma značajan. Na primjer, Svjetska banka procjenjuje da, ako bi Niger zabranio dječje brakove, to bi dovelo do uštedi na godišnjim izdvajanjima u iznosu od 1,7 milijardi dolara. Bangladeš bi donio dodatnih 4,8 milijardi, a ušteda u Nigeriji bi iznosila ukupnih 7,6 milijardi dolara.

Vlade počinju praviti korake ka smanjenju stopa maloljetničkih brakova; zapravo svake godine je sve manji broj djevojčica koje su primorane na brakove. Nažalost, promjene se dešavaju presporo. Ako svijet značajno ne ubrza proces i poveća izdvajanja, brzi rast stanovništva će anulirati trenutne pozitivne rezultate i ponovo će rasti broj djevojčica – mladenki.

Djevojčice mogu promijeniti svijet, no trenutno okolnosti van njihove kontrole ograničavaju njihov potencijal. Kada se sastanu ministri G7 ovih dana i sedmica, jedna od tema će biti „investiranje u rast koji svima koristi“. Iz naše perspektive, najbolji način provođenja tog cilja u realnost je rješavanje svih društvenih bolesti koje stvaraju velike troškove – ne samo za djevojke.