Cijena nafte i dalje snažno raste, svi strahuju od sankcija Iranu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle više od 5 posto jer se ulagači plaše da bi sankcije SAD-a protiv Irana, petog najvećeg proizvođača "crnog zlata" u svijetu, mogle izazvati značajan pad ponude na tržištu, i to u doba kada potražnja raste. 

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 5,1 posto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 8 posto, na 74,10 dolara, prenosi Index.hr.

Snažan uspon cijena nafte ponajviše je posljedica nastojanja američke vlade da blokira iranski izvoz nafte kako bi Teheran lišila ključnog izvora finansiranja, nadajući se da će manjak na tržištu popuniti ostali veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija.

Iran je peti proizvođač nafte u svijetu s proizvodnjom od oko 4,7 miliona barela dnevno i udjelom u svjetskoj proizvodnji od gotovo pet posto. Najveći dio proizvedene nafte izvozi u Kinu i ostale velike potrošače.

Veliki kupci iranske nafte, uključujući Japan, Indiju i Južnu Koreju, signalizirali su da bi mogli obustaviti kupovinu ako SAD uvede sankcije Teheranu. U međuvremenu nastoje kupiti što više iranske nafte te je njihov uvoz u maju dostigao najviši nivo u prethodnih osam mjeseci.