Cijene energenata: Predstoji teška i hladna zima

energenti
Drva koja su bila najjeftinija sada se kreću u sarajevskom kantonu 170, a tuzlanskom čak 250 maraka po metru.

 

Građanima BiH predstoji teška i hladna zima. Pogotovo kada se uzme u obzir poskupljenja svih energenatana na svjetskom, ali i domaćem tržištu. I dok je pitanje  plina i dalje upitno, cijene struje, uglja, peleta i drva su drastično skočile. Kao najčešća alternativa  u BiH je drvo. Mnogi su već pripremili zalihe iščekujući nestabilnu zimu.

Zaim Ćatić je penzioner. Kaže da nimalo nije optimističan kada je u pitanju dolazak zime. Živi u kući i grije se na plin. Pripremio je i drva. Kaže, teška vremena dolaze.

- Ja se malo plašim ali ja imam svoju šumu, obezbjediću se za zimu, ali zteško onom ko nrms mogućnost čak i da nabavi, a drugo ko i nabavi nema gdje da skladišti, ja mislim da će iva zima biti kao što su ratne zime bile, kaže  Zaim Ćatić.

Posjetili  smo jedno od predstavništava za transport drva. Zatekli smo  radnike koji užurbano pripremaju drva i transportuju do korisnika. Trenutno je  na snazi, odlukom Vijeća ministara, zabrana izvoza drveta  do kraja ovog mjeseca. Ljudi su zbunjeni jer su cijene svih energenata drastično skočile

-  Za očekivati je svakakve promjene, abnormalne promjene u cijenama ali i promjene u dostupnim količinama kojih će kako vrijeme ide biti sve manje. Uzimajući u obzir globalnu krizu pojeftinjenja neće biti, a što se tiče količina zasigurno je da će količina ogrjeva biti doboljna sve dok traje zabrana izvoza, rekao je Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa.

Almir Bečarević  stručnjak  za energetiku  siguran je da će zima biti duga i da ćemo svi zajedno biti u velikom problemu. Kako on tvrdi, cijene sigurno neće biti niže, a moguće je da gasa uopte neće biti. Kaže, sve je skuplje, čak i drva koja  su bila najjeftinija sada se kreću  u sarajevskom kantonu 170, a tuzlanskom čak 250 maraka po metru.

- Mi ćemo imati problem sa cijenama o bilo kojoj vrsti energije da se radi, pelet otišao do sedamsto maraka, drva, ugalj, struja, ništa od toga izuzev ako se neko ne odluči da subvencionira, da će subvencionirati sve od toga nema ništa, Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Za građane  ove vijesti nikako nisu dobre. Mnogi od njih  nemaju primanja, a sa novim cijenama neće moći izdržati.

-Teško, teško, računi će biti veliki, posebno za penzionere. Oni koji rade, uštediće na nećemu pa će kupiti nešto drva, ali mi penzioneri šta na Bog dadne, dodaje  Zaim Ćatić

Zima je neizvjesna, svuda se prave planovi kako preživjeti, a u BiH nema nikakvih konkretnih mjera, niti zaliha a naročito energenata.

- Problem je kod nas što mi donosimo mjere da tako kažem preko koljena, znači nema strategije, nema osmišljenog metoda, izjavio je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Rast cijena je konstantan, naročito nakon početka rata u Ukrajini. Pored inflacije, veliki je i poremaćaj u lancu snabdijevanja zemalja Evropske Unije sa energentima poput plina, ali i drugih vrsta ogrjeva – drveta, peleta, briketa ali i uglja.