Cijene goriva u BiH zavise i od Venecuele

Rast cijena nafte uzrokovan ekonomskim krizama u zemljama izvoznicama podstiče rast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, a samim tim i kod dobavljača i rafinerija što na kraju utiče i na cijene na bh. pumpama.

Barel

Trenutno prometnici naftom sa zanimanjem prate krizu u Venecueli, velikom izvozniku nafte, koja traje mjesecima i već utiče na cijenu sirove nafte. Stručnjaci iz zemalja okruženja predviđaju da se, ukoliko se ovakvi geopolitički trendovi nastave, mogu očekivati samo nova poskupljenja.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, kazao je za Oslobođenje da kriza u bilo kojoj zemlji koja ima značajno mjesto u svjetskom plasmanu nafte utiče na konačne cijene u zemljama uvoznicama, prenosi Oslobođenje.ba.

"- Prema mojim informacijama, OPEC je smanjio proizvodnju nafte, dok su SAD pokušale to da kompenziraju većom proizvodnjom, ali to u konačnici nije utjecalo na stabilizaciju cijene. Trenutno je barel nafte prešao 70 dolara i pitanje je kako će se cijene kretati u narednom periodu", istakao je Bošković.

Prema njegovim riječima, zemlje okruženja su već podigle cijene goriva, dok je u BiH situacija takoreći raznolika, jer je slobodno formiranje cijene te su pojedine pumpe podigle cijene goriva, dok druge nisu.

Cijene su određene pumpe ipak podigle, te je, kako nam je kazala Lela Glibo iz Ministarstva trgovine FBiH, u proteklih sedam dana Ministarstvo zaprimilo nekoliko zahtjeva različitih pumpi za podizanje cijene goriva za 5 feninga, kako benzina, tako i dizela.

Ipak, Bošković je naglasio kako je nezahvalno predviđati da li će doći do nekog većeg poskupljenja goriva, mada trgovci prate situaciju na svjetskom tržištu.

 

Rezerve

"- Ono što se može reći jeste da ukoliko dođe do povećanja rafinerijskih cijena, sigurno je da će i trgovci podići cijene ukoliko žele da posluju pozitivno", dodao je Bošković.

Jedan od problema BiH jeste i nepostojanje adekvatnih državnih rezervi. Kako je istakao Bošković, državne rezerve nafte su jako skromne dok trgovci jedine zalihe imaju na svojim terminalima i benzinskim pumpama, stoga je nerealno očekivati da se povećanje cijene na svjetskom tržištu i u rafinerijama neće odraziti na cijene na bh. pumpama.