Cijene litre goriva u odnosu na životni standard u BiH: Suvišan svaki komentar

Prije manje od godinu dana litar goriva u našoj zemlji na većini benzinskih pumpi je koštao oko 1,80 maraka, dok je danas ta cijena oko 2,36 maraka. Iako cijena nafte u svijetu pada, na benzinskim pumpama¸u BiH gorivo je sve skuplje. Ipak, prije 2 dana, došlo je do blagog pojeftinjenja od 5 feninga.

Cijena goriva na benzinskim pumpama u državi kontinunirano raste, dok u isto vrijeme cijena barela nafte na svjetskim tržištima pada.

Ekonomski analitičari u svojim su mišljenjima podijeljeni. Dok jedni predviđaju rast cijena do kraja godine, drugi s obzirom na trenutnu situaciju na svjetskom tržištu, misle da je samo pitanje vremena kada će doći do smanjenja maloprodajnih cijena. Do malog, ali ipak smanjenja cijena došlo je u zadnjih nekoliko dana. I građani imaju isto mišljenje.

Rast cijena goriva u našoj zemlji počeo je izmjenom Zakona o akcizama. Istražili smo koji su to faktori koji utiču na rast ili pad cijena goriva. Naime, Naftni komitet ističe da se cijena formira od nabavne cijene na koju otpada od 40 do 50 % od ukupne cijene. Od 33 do 35 % odlazi na akcize, putarine i takse. Tako 30 feninga izdvajamo po litri dizela odnosno 35 po litri benzina. Naknada za autoputeve je 15, a putarinu 25 feninga. Profitna marža ili zarada distributera zavisi od toga da li se radi o veleprodaji ili maloprodaji. Kreće se od 2 do 10 %, odnosno oko 3 feniniga u veleprodaji, a do 20 u maloprodaji. Na sve se dodaje taksa za rezerve naftnih derivata u Federaciji od 0,01 fening te 17 % PDV-a.

Trenutna cijena goriva svrstava BiH u državu sa najskupljim gorivom u odnosu na životni standard.