Cijene nafte porasle na 74 dolara

Cijene nafte približile su se danas na međunarodnim tržištima razini od 74 dolara, poduprte nastavljenim smanjivanjem razlike između ponude i potražnje i očekivanjima vijesti iz Vašingtona o obnovi sankcija Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,92 dolara. U identičnom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 68,73 dolara.

Sankcije su ukinute 2016. godine

Tržište očekuje odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Teheran je nakon ukidanja sankcija početkom 2016. godine ponovo preuzeo poziciju velikog izvoznika zahvaljujući sporazumu sa skupinom utjecajnih zemalja koji je predviđao ograničenje spornog nuklearnog programa.

Američki predsjednik kazao je da neće produžiti suspenziju sankcija ako evropski saveznici do 12. maja ne isprave "strašne greške" u međunarodnom sporazumu.

Očekivanja da će se SAD povući iz sporazuma (o iranskom nuklearnom programu) i da neće produžiti suspenziju sankcija drže cijene nafte na oba tržišta blizu najviše granice u tri.

Evropski saveznici pripremaju mjere zaštite evropsko-iranskih odnosa

Evropski saveznici namjeravaju Trampu iduće sedmice dostaviti plan za spas sporazuma, ali paralelno pripremaju mjere zaštite europsko-iranskih poslovnih odnosa u slučaju da se Vašington povuče iz sporazuma.

Trgovci strahuju da bi se zbog sankcija opskrba naftom iz Irana mogla smanjiti.