Cijene plina pale širom Europe, stručnjak otkriva: Da li će do pada doći u BiH?

.
Širom Europe je danas, 18. januara, došlo do velikog pada u cijenama plina i prirodnog gasa, što je mnoge iznenadilo.

Obično sukobi i ratovi širom svijeta povećavaju cijene energenata, ali je u Europi došlo do obrata. Cijene plina su sada na 29,7 eura (57,9 KM) po megavat satu, iako bukte sukobi u Ukrajini i Pojasu Gaze, a i u Crvenom moru se situacija ne čini dobrom.

Kako za portal Radiosarajevo.ba objašnjava stručnjak za energetiku i bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević, puno je faktora uticalo na ovaj pad cijena.

"Prije svega se tu radi o diversifikaciji nabavke plina, ali i dobrom stanju u skladištima. Posebno je to stanje izraženo u Njemačkoj, gdje su skladišta puna. Da se razumijemo, pomogla je i toplija zima, ali glavna dva faktora su diversifikacija i popunjenost skladišta", rekao je Bečarević za naš portal. 

U Bosni i Hercegovini, nažalost, pad cijena nećemo dočekati. Kako kaže Bečarević, berzanske cijene plina u Europi nemaju veze s našom zemljom.

"Naše cijene se formiraju na osnovu formule koja ima veze s naftnim derivatima, i ona se računa preko devet mjeseci. Sada se očekuje da će opskrbljivač informisati vladu Federacije Bosne i Hercegovine o tome da li se cijena plina treba povećati ili smanjiti", kaže Almir Bečarević.

Vrijedi istaći da su cijene plina u Europi sada čak 10 puta manje od augusta 2022. godine. Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, cijena plina po megavat-satu je bila čak 277 eura (540,2 KM). Početkom 2023. godine, cijena je bila 79 eura (154,1 KM), dok je, kada je počeo sukob u Pojasu Gaze, cijena bila 57 eura (111,1 KM) po megavat satu.