Cijene stanova u novogradnji duplo više nego prošle godine. Ko to sebi može priuštiti?

sa

Proteklih mjeseci cijene stanova u Bosni i Hercegovini vrtoglavo rastu. Nažalost, veliki broj građana u BiH kupovinu stana vidi kao nemoguću misiju. Čak i oni koji zarađuju više od prosjeka, teško se odlučuju na ovaj korak. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH cijene nekretnina su za čak 47 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Podaci Agencije za statistiku BiH

Kako se navodi u zvaničnim podacima, prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u trećem kvartalu 2022. godine iznosi 2.587 KM.

Kako pojašnjavaju, u poređenju sа prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u 2021. gоdini, prosječna cijena je viša je za 41,5 posto. Dok je u оdnоsu nа treći kvartal 2021. gоdinе viša za 47,5 posto.

“Brој prоdаtih nоvih stаnоvа u trećem kvartalu 2022. gоdinе u оdnоsu na treći kvartal 2021. gоdinе manji је zа 13,5 posto. U оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаnih nоvih stаnоvа u 2021. gоdini manji je za 2,6 posto. Pоvršinа prоdаtih nоvih stаnоvа u trećem kvartalu 2022. gоdinе u оdnоsu nа treći kvartal 2021. gоdinе
manja је zа 7,2 posto. I u оdnоsu nа prоsјеčnu pоvršinu prоdаnih nоvih stаnоvа u 2021. gоdini manja је zа 0,5 posto”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Ponuda nekretnina

Između ostalog, napomenuli su da nisu obuhvaćene cijene prodaje postojećeg stambenog fonda, odnosno starogradnje.

U nastavku donosimo koliko koštaju stanovi u novogradnji u najvećim gradovima u našoj zemlji. Krenimo od glavnog grada BiH.

Trosoban stan na Sedreniku u novogradnji košta čak 246.886 KM.

Stan na Sedreniku / Foto: Printscreen

Stan na području općine Novo Sarajevu, tačnije u Velešićima košta 339.500 KM. Stan je u novoizgrađenoj zgradi, ali je korišten.

Površina stana je 103 metra kvadratna.

Stan u Velešićima / Foto: Printscreen

U Mostaru stan u novogradnji košta 217.000 KM.

“Prodaje se nov, nekorišten stan površine 75m2 u novogradnji na Zgonima u Mostaru, u objektu izgrađenom u skladu sa svim standardima novogradnje i vrhunskim kvalitetnim materijalima”, naveo je vlasnik u opisu.

Cijena stana u Mostaru / Foto: Printscreen

U Tuzli cijena stanova u novogradnji kreće se i do 940.000 KM.

Cijene stanova u Tuzli / Foto: Printscreen

Pomoć mladima

Nažalost, ove visoke cijene samo su jedan od razloga što sve veći broj mladih napušta zemlju. Također, podrška vlasti mladima nije ujednačena na cijeloj teritoriji BiH.

U Federaciji BiH, kada je u pitanju podrška mladima pri rješavanju stambenog pitanja, prednjači Kanton Sarajevo.

Mladi u ovom kantonu imaju na raspolaganju subvencije za stambeno zbrinjavanje. Kantonalna vlada dodijelila je ove godine subvencije u iznosu od po deset hiljada maraka za 511 mladih koji prvi put kupuju stan.

Izvor: