CIK ima mogućnost da ne ovjeri kandidaturu Dodika i Čovića zbog antidejtonskog ponašanja

1234

– 11. maja izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta bit će pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je kako su mu saradnici rekli da ima eksplicite navedenih imena koja se antidejtonski ponašaju. On je pojasnio da su predsjednici stranaka dužni da potpišu jednu izjavu kojom garantiraju da će se njihova stranka i kandidati pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. 

“Ako vas uhvate u laži, niko ne smije dozvoliti da se na osnovu lažne izjave izvrši pravna konvalidacija toga. Kad se ovjeravaju stranke onda se potpisuje ta izjava prilikom prijave za ovjeru stranke. Ako to tako bude (Schmidtov izvještaj op.a.), bit će postavljeno pitanje ukrštanja ove izjave i tog ponašanja”, kazao je Arnautović dodajući da je visoki predstavnik isključivi tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Na pitanje da li Milorad Čović i Dragan Čović zbog izjava kojim se ruši ustavni poredak mogu biti skinuti s lista, Arnautović je kazao da po njegovom sudu mogu, ali da konačnu riječ donosi CIK.

“Ja ću to staviti na dnevni red, ako bude tačno ovo što je visoki predstavnik već uvrdio da se pojedinci antidejtonski ponašaju. Neka nama pošalje mišljenje”, kazao je Arnautović.