Odbijena žalba SBB-a: CIK postupio pravilno u dodjeli mandata Miomirki Melank kao Srpkinji

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu SBB-a potvrdviši da je Centralna izborna komisija BiH pravilno postupila kod dodjele mandata Miomirki Melank kao Srpkinji na listi Naše stranke u Predstavničkom domu PFBiH, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Podsjetimo, žalba je upućena s navodima da je CIK donio odluku kojom je dodijelio kompenzacioni mandat Miomirki Melank (Naša stranka), a koja se uopće nije nalazila na kompezacionoj listi.

Pirić je istaknula da se po istom osnovu žalio i SDP, ali da se odluka po njihovoj žalbi još uvijek čeka.

Naime, Centralna izborna komisija BiH donijela je dvije pojedinačne odluke u slučaju promjena Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine o izmjenama sastava unutar Narodne skupštine RS-a i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koje su učinjene kako bi se zadovoljile ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti Bošnjaka u NS RS i Srba u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Tako je utvrđeno da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS, a umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke.

Ptrić je navela da Centralna izborna komisija očekuje odluku Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine po žalbama stranaka u slučaju dodjele dodjele mandata Goranu Opsenici, kao Srbinu u ime koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić za Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Kako smo pisali, Goran Opsenica (HDZ BiH) i Nina Bukejlović (SDS) uživat će u privilegijama nakaradnog izbornog sistema, u kojem vrijede dvostruki aršini- Goran Opsenica, aktuelni hrvatski kantonalni ministar postao je Srbin zarad klupe predviđene za srpski narod u Federalnom parlamentu, a Srpkinja po mjeri SDS-a Nina Bukejlović je postala Bošnjakinja da bi preko kompenzacijske liste dobila mandat u NSRS-u. 

Centralna izborna komisija BiH je ranije saopćila da je kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin. On, pak, tvrdi da ništa nije potpisao.

Sada postoji mogućnost da njegov slučaj završi i u Tužilaštvu BiH.