CIK prijavio Milorada Dodika Tužilaštvu BiH jer je verbalno napao Vanju Bjelica-Prutina

.
Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, zaključili su u saopćenju

Protiv Milorad Dodika Centralna izborna komisija (CIK) podnijela je službenim putem prijavu. Naime, kako navode iz CIK-a prijava je podnijeta zbog verbalnog napada na članicu CIK-a Vanje Bjelice-Prutine, što podliježe krivičnom djelu raspirivanje nacionalne mržnje.

 

Naime, kako navode u saopćenju CIK je odlučio da poduzme konkretne korake nakon što Tužilaštvo BiH nije pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, iako je kako navode Milorad Dodik je u najmanje dva obraćanja javnosti verbalno napao članicu CIK-a Vanju Bjelicu Prutina.

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

 

Za to djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do deset godina.

 

- Centralna izborna komisija BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i gđi Vanji Bjelica-Prutini, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Matthew Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gđi Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH. I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, zaključili su u saopćenju.