Cikla jača imunitet, a sirup od peršina nam uništava bakterije

Od crne rotkve možete pripremiti jedan od najboljih sirupa protiv kašlja, a može se cijediti i u sok. Da biste se riješili prekomjerne tjelesne težine, pijte sok napravljen od repe, peršina i celera

Tijekom kasne jeseni i zime dobro je jesti što više korjenastog povrća.

Vrlo popularnu ciklu u našim krajevima počeli su uzgajati znatno kasnije – tek u 19. stoljeću. Godine 1961. mađarski znanstvenik i liječnik dr. Aleksandar Ferenci prvi je u svijetu objavio znanstvene radove o cikli pa je od tada ona i službeno priznata kao ljekovita biljka. Dr. Ferenci otkrio je u cikli antocijan (od kojeg je cikla crvena).

Ustanovio je da antocijan djeluje na suzbijanje zloćudnih tumora, odnosno da smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu. Stoga se s pravom može reći da cikla pomaže u liječenju zloćudnih tumora.

Budući da cikla obnavlja krv, dr. Ferenci drži da ona može biti dobar lijek i u liječenju leukemije. Liječnik dr. Schmidt (iz Bad Rothenfelda) navodi kako je cikla odlično sredstvo za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, ali i lijek za liječenje posljedica tih zračenja.Osim antocijana, u cikli ima betaina – ljekovitog sastojka koji izvrsno regulira funkciju jetre i izlučivanje žuči. Cikla je vrlo dobro sredstvo za povećanje otpornosti na zarazne bolesti dišnih putova.

Također se preporučuje za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Budući da potiče stvaranje krvi, odnosno utječe na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, odličan je lijek kod anemije.

Crna rotkva (Raphanus sativus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovima piramida. Stari Grci i Rimljani rabili su je protiv kašlja te u liječenju dišnih organa.