Cikotić o smanjenju broja migranata u BiH i brutalnom postupanju hrvatske polcije

Selmo Cikotić
Komentarišući snimak nehumanog i brutalnog postupanja hrvatske policije, minister sigurnosti BIH je rekao da očekuje ozbiljne posljedice za naše komšije od strane Europske unije.

 

Također se osvrnuo na ubistvo građanina Sarajeva i istakao svoju zabrinutost za ovakve događaje te da to spade u nadležnost kantonalnog MUP-a i policijske uprave s obzirom da je to pitanje javnog reda i mira. Rekao je i to da postoji sistem nadležnosti od uprave policije preko kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova do entitetskog i određenih agencija na nivou države koje mogu biti uključene u ovaj problem na zahtjev nižih nivoa sistema sigurnosti, te da djeli zabrinutost građana.

Istakao je da se u posljednja tri mjeseca otkako je na čelu ovog ministarstva smanji broj migranata koji se kretao od 11 000 do 13 000 sa padom brojke na 5,5 do 7 hiljada što je učinjeno pojačanim radom Granične policije i drugih policijskih agencija, EUFOR-a, angažovanjem sigurnosnih agencija i tužilaštva i identifikovanjem i procesuiranjem onih koji učestvuju u krijumčarenju.

Ovakav pristup daje rezultate, kaže Cikotić, ali da će tražiti sistematičan rad i u narednim mjesecima i godinama. Istakao je da migrant sada vise koriste rutu preko Rumunije jer ruta preko BiH postaje sve manje sigurna.