Cilj Dodika nije da se utvrdi istina, nego da se opravda genocid

Odgovor na formiranje tzv. komisije za Srebrenicu i Sarajevo mora biti institucionalni, smatra član Nezavusnig bloka Sadik Ahmetović.

Navodi da u slučaju Srebrenice, to znači da odgovor mora doći putem MC Srebrenica-Potočari koji je državna institucija sa mandatom, budžetom i zakonskim ovlastima da istražuje i memorijalizira genocid, prenose Vijesti.ba.

- Moj prijedlog bi bio da MC formira vlastito tijelo, da li domaće, međunarodno ili mješovito koje će konačno događaje iz jula 1995. godine definisati kao kulminaciju genocidnog procesa protiv bošnjačkog stanovništva sjeveroistočne Bosne koji je trajao od aprila 1992. do oktobra 1995. kada su prekopane i posljednje masovne grobnice. Tvrdnje da tzv. komisije ne mogu poništiti haške presude su izgovor za nerad: koliko ljudi u ovoj zemlji je pročitalo jednu ili više presuda tribunala? Odgovor na ovo pitanje bi vjerovatno bio razočaravajući. Cilj Milorada Dodika nije da se utvrdi istina, nego da se retroaktivno opravda genocid. I odgovor mora biti utoliko jasniji i nedvosmisleniji: da je tzv. VRS i policija RS genocid vršila na teritoriji cijele sjeveroistočne Bosne tokom tri i po godine u skladu sa odlukom o šest strateških ciljeva skupštine Radovana Karadžića da bošnjačko stanovništvo iz doline Drine mora biti iskorijenjeno, navodi Ahmetović i dodaje:

- Stoga smatram da i budući bilo koji koalicioni dogovor probosanskih stranaka mora u sebi sadržavati Srebrenicu, od toga kako je ponovo institucionalno vratiti žrtvama genocida do toga da vrati konačno obavezu bošnjačkoj političkoj, intelektualnoj, akademskoj eliti da treba i mora čuvati memoriju genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a. Svaki dogovor koji u sebi ne sadrži odgovor na poniženje žrtava i pokušajima da se genocid opravda je historijski propust koji nema niti će ikada imati opravdanje. Pozivam probosanske stranke da i sa lijeve i desne strane da postignu konsenzus i ne propuste ovaj historijski trenutak.